Zápisky z Erasmu: Německo, Universität Stuttgart I

Zápisky z Erasmu: Německo, Universität Stuttgart I

Fakulta / reportáž

Nové Zápisky z Erasmu nás tentokrát zavedou do Spolkové republiky Německo za Tomášem Nagym, který od října studuje matematiku na Universität Stuttgart.


Když jsem si vybíral destinaci pro výjezd na Erasmus, věděl jsem, že bych jel nejraději do některé z německy mluvících zemí. Nakonec vyhrál Stuttgart v jihozápadním Německu. Místní univerzitu studenti Matfyzu tak často nenavštěvují. Důvodem je možná i to, že téměř všechny matematické přednášky jsou pouze v němčině.

Stuttgart a Švábsko

Město Stuttgart je historicky spjaté především s automobilovým průmyslem. Dodnes tu sídlí dvě z nejznámějších německých automobilek – Mercedes a Porsche. Tomu také odpovídá hlavní zaměření Universität Stuttgart, na které potkáte především studenty různých inženýrských oborů. Škola přesto nabízí i překvapivě široký výběr předmětů v oblasti matematiky a teoretické informatiky. Třeba obory, jako je teorie reprezentací či algebraická topologie, tu vyučují profesoři, kteří mají mnohaleté zkušenosti z těch nejlepších světových univerzit.

Celé Švábsko, což je (jazykový) region, v němž Stuttgart leží, je pověstné mnoha zvláštnostmi. Jednou z nich je jídlo. Proslulé jsou například švábské sýrové špecle, které značně připomínají slovenské brynzové halušky, či tzv. Maultaschen, což jsou taštičky plněné vepřovým masem, zeleninou nebo špenátem a připravované na mnoho různých způsobů. Specifický je také jazyk. Švábové mluví tzv. alemanskými dialekty němčiny, které mají blízko třeba ke švýcarské němčině. Porozumět místnímu nářečí činí často problém i rodilým Němcům z jiných oblastí. Naštěstí však většina domorodců mluví také běžnou spisovnou němčinou a angličtinou. Celkově je Švábsko, podobně jako Bavorsko, považováno za jednu z nejkonzervativnějších oblastí Německa, která si velmi zakládá na svých tradicích.

První dojmy

První, co mě hned po příjezdu zaujalo, byl univerzitní kampus, který navzdory své velké rozloze působí místy až venkovským dojmem. Pro matfyzáka zvyklého bydlet v mnohapatrové koleji s vícelůžkovými pokoji je místní ubytování luxusním hotelem. Nejvýše tří- až čtyřpatrové malé budovy někdy připomínají spíše řadové rodinné domky. Každý student v nich má vlastní prostorný pokoj a sociální zařízení sdílí se třemi dalšími sousedy. Takový luxus je tu samozřejmě vykompenzován mnohem vyšší cenou, která je však na německé poměry pořád velmi nízká.

Má kolej s výhledem na jezírko (foto: T. Nagy)

Ačkoliv semestr v Německu začíná o tři týdny později než v České republice, většina zahraničních studentů přijíždí do Stuttgartu již na začátku září. Univerzita pro ně v tomto období pořádá různé orientační akce, nabízí pomoc s vybavováním všech nutných formalit a také organizuje pětitýdenní intenzivní kurz němčiny.

Kurz je skvělou příležitostí, jak si osvěžit či rozšířit znalosti němčiny (kurzy jsou nabízeny v různých úrovních) a získat už před začátkem semestru slušný počet kreditů (v našem případě osm), ale především jak poznat ostatní mezinárodní studenty z různých koutů světa (v naší skupině bylo celkem 13 studentů z Polska, Francie, Itálie, USA, Mexika, Brazílie, Číny, Sýrie a České republiky).

Poznávání Stuttgartu

Po zařízení všech úvodních formalit konečně nastal čas pro poznání Stuttgartu i jeho okolí. Na přelomu září a října se ve městě konal tzv. Canstatter Wasen – místní obdoba Oktoberfestu. Ačkoliv podobné akce běžně nevyhledávám, stuttgartský pivní festival, na který se většina místních vypravuje v tradičních krojích (muži nosí kožené kalhoty a ženy šaty zvané Dirndl), jsme se spolužáky z kurzu němčiny nemohli vynechat. Podobných festivalů se během podzimu koná všude v okolí velké množství, takže na Němce v krojích je možné narazit i jinde, třeba ve vlacích, které bývají v tuto dobu zaplněné do posledního místa.

Se spolužáky z jazykového kurzu na festivalu Canstatter Wasen (foto: archiv autora)

Stuttgart však nabízí mnohé příležitosti také milovníkům různých druhů kultury. Třeba místní Neue Staatsgalerie se kromě jiného pyšní širokou sbírkou děl nejvýznamnějších světových malířů, jako je Picasso, Monet či Mondrian. Řada stuttgartských divadel nabízí studentům zvýhodněné vstupenky. Se spolužáky jsme tak vyrazili na moderně pojatého Fausta.

Po krátké době mě samozřejmě začala lákat také možnost vypravit se do vzdálenějšího okolí – k Bodamskému jezeru a také do nedalekých Allgäuských Alp. O tom však až v dalším článku.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.