Zápisky z Erasmu: Velká Británie, University of Portsmouth II

Zápisky z Erasmu: Velká Británie, University of Portsmouth II

Fakulta / fotogalerie / článek

S matfyzačkou Evou Havelkovou, která momentálně v rámci programu Erasmus+ studuje na University of Portsmouth, jsme se už seznámili v prvním díle Zápisků z Erasmu. Dnes nám Eva přiblíží atmosféru Britských ostrovů před Vánoci.

Christmas Jumper (foto: E. Havelková)
Christmas Jumper (foto: E. Havelková)

Podzimní semestr končí v Portsmouthu o týden dříve než v Česku. Vzhledem k tomu, že většina zde vyučovaných předmětů je dvousemestrálních, nečekaly mě před Vánoci ani žádné zkoušky, pouze v některých předmětech odevzdání tzv. courseworks. Musím uznat, že po několika letech na Matfyzu je to poměrně příjemná změna. Člověk tu má čas nasát tu správnou vánoční atmosféru a třeba i v klidu nakoupit vánoční dárky.

O tom, jak přesně probíhá Christmas Day v klasické britské domácnosti a jak chutná pečený vánoční krocan, vám bohužel nebudu moct poreferovat, neboť se na Vánoce chystám domů. Bez maminčina domácího cukroví, kapra s bramborovým salátem a českých pohádek si prostě Vánoce nedovedu představit. Pokusím se však alespoň popsat předvánoční atmosféru.


Portsmouth Guildhall (foto: E. Havelková)

S mnoha vánočními atributy se můžeme stejně dobře jako ve Spojeném království setkat i u nás v Česku. Ulice jsou vyzdobené barevnými světýlky, na náměstí stojí velký krásně osvětlený vánoční strom, v obchodech i na kolejích zní pořád dokola stejné vánočně laděné písničky. A v supermarketech to v posledních dnech vypadá, jako by měl brzy přijít hladomor.

  • Christmas Markets

Stejně jako na většině českých náměstí i v Portsmouthu a dalších britských městech během adventu vyrostou klasické vánoční stánky, které nabízejí nejrůznější dobroty a dárky. Počínaje opečenými klobáskami, cukrovinkami a konče třeba klasickými červenými punčochami. Nejvíc mě zaujal stánek, který měl ve štítu pohybujícího se a mluvícího soba Olafa.


Stánek s punčochami (foto: E. Havelková)

  • Mince Pie

Asi jediné tradiční vánoční britské cukroví. Na rozdíl od nás nemají Britové ve zvyku připravovat velké množství druhů vánočního cukroví. I tradiční mince pie si často raději koupí, než aby si jej sami upekli. Já jsem však měla možnost ochutnat ten pravý doma připravovaný. Jde o malý košíček z listového těsta, který je naplněný neskutečně sladkou směsí kořeněného a na kousky nakrájeného sušeného ovoce (k mé nelibosti především rozinek).

  • Christmas Jumpers

Svetry s různorodými „vánočními“ motivy se prodávají snad v každém obchodě s oblečením. Těžko tomu věřit, ale Britové si je nejen kupují, ale dokonce je i nosí, a to i na veřejnosti.

  • Christmas Cards

Pro mě asi největší překvapení. Vánoční přání se tu posílají ve velkém, dokonce se najdou specializované obchody prodávající téměř výhradně toto zboží. Na poštu se v předvánočním období vůbec nedoporučuje chodit, stojí se tam dlouhé fronty.


Obchod s přáními (foto: E. Havelková)

  • Christmas Carols

Podobně jako u nás v Česku zamíří i v Británii do kostela během vánočních svátků více lidí než obvykle. Populární jsou tzv. Carols by Candlelights, tedy zpívání vánočních koled při svíčkách. Jednoho jsem se sama zúčastnila a musím uznat, že atmosféra byla výborná.

Na závěr bych se ráda podělila alespoň o část koledy, kterou jsem si tu oblíbila:


„I saw three ships come sailing in

On Christmas Day, on Christmas Day;

I saw three ships come sailing in

On Christmas Day in the morning.“


Jakkoli hloupě může text znít, když se správně zazpívá, je uchu lahodící.

Merry Christmas and Happy New Year!


Další díly:

Zápisky z Erasmu: University of Portsmouth I

Zápisky z Erasmu: University of Portsmouth III
Zápisky z Erasmu: University of Portsmouth IV
Zápisky z Erasmu: University of Portsmouth V

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.