Odborníci na strojové vidění se stali novými partnery Matfyzu

Odborníci na strojové vidění se stali novými partnery Matfyzu

Fakulta / článek

Skupina startovních partnerů Matfyzu se koncem září rozrostla o nového člena. Stala se jím společnost ATEsystem Jablonec, která se zabývá vývojem kamerových inspekčních systémů. S Matfyzem by v budoucnosti ráda spolupracovala zejména na řešení úloh v oblasti rozpoznávání a zpracování obrazu.

Mladá společnost ATEsystem Jablonec, odnož ostravské mateřské firmy ATEsystem, se specializuje na oblast průmyslové automatizace, v rámci které vyvíjí a produkuje systémy určené pro vizuální inspekci. Na základě počítačem zpracované obrazové informace z kamery systémy vyhodnocují, zda je konkrétní průmyslový výrobek či komponent bez závad. „Unikátnost našim řešením dodává především tým odborníků, kteří se dosud zabývali výzkumem, návrhem a realizací projektů pro kvalitativní hodnocení bižuterních výrobků včetně problematiky řešení vhodného nasvícení zkoumané scény,“ uvedl jednatel společnost dr. Jaroslav Vlach.

Podpis partnerské smlouvy navazuje na již započatou spolupráci firmy s Katedrou numerické matematiky MFF UK. „Očekáváme, že nám partnerství s MFF UK může přinést nejen jistou podobu marketingové prezentace, ale především že se do vývoje algoritmů a programových řešení složitých metod rozpoznávání a zpracování obrazu zapojí další studenti. V tomto směru nám v minulosti dobré výsledky přinesla spolupráce s RNDr. Ivetou Hnětynkovou, Ph.D., a s doktorandkou Mgr. Marií Kubínovou,“ upřesnil dr. Vlach.

Pracovníci ATEsystem Jablonec si připravili několik témat, na jejichž řešení by s fakultou rádi spolupracovali. „Budeme potěšeni, pokud se z návrhů zrodí konkrétní téma pro studentskou práci, jejíž výsledek bychom následně mohli implementovat do našich programových aplikací,“ dodal dr. Vlach.

Smlouva o partnerství, kterou zúčastněné strany podepsaly na sklonku září, vejde v platnost v polovině října letošního roku.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.