PragoFFest 2016

PragoFFest 2016

Fakulta / fotogalerie / reportáž

Čtyřdenní pražská přehlídka fantastiky svedla na jedno místo fanoušky počítačových a konzolových her, sci-fi a fantasy filmů i seriálů a dalších popkulturních žánrů. Modrá škola po čtyři dny hostila PragoFFest, do jehož programu se přednáškami a interaktivními workshopy zapojily také Matematicko-fyzikální a Filozofická fakulta UK.

PragoFFest 2016
PragoFFest 2016

Na PragoFFest se každoročně z celé republiky sjíždějí návštěvníci nejrůznějších povolání, věku i zájmů. Přesto je však něco spojuje – záliba v komiksech, fantasy, sci-fi, anime, cosplay a dalších „fantasáckých“ záležitostech. Na PragoFFest se nejezdí jen ukázat v propracovaných kostýmech, ale setkávají se tu s přáteli a kamarády, kteří vyznávají stejný žánr, poslouchají přednášky o historii svých oblíbených bájných zemí anebo o nejnovějších vědeckých poznatcích, hrají deskové hry a jednoduše se baví tím, co mají rádi.

MatFFyzExpo, Společný program Matfyzu a Filozofické fakulty, letos tvořilo pět přednášek. O daru přítele Röntgena, čili paprscích X, které se později staly velmi dobrým pomocníkem biologů, chemiků, archeologů a dalších vědců, hovořil Stanislav Daniš. Přednášku Michala Zamboje o žonglování doprovázely praktické ukázky i podrobnější vysvětlení toho, jak je žonglování provázané s matematikou. A přišla řeč i na počasí, kterým se zabývají na katedře fyziky atmosféry MFF UK. Předpovědi počasí se za posledních pár let sice významně zlepšily, stále však nejsou stoprocentní – dočkáme se někdy toho, že budou? O tom byla řeč na přednášce Michala Žáka.

Velký zájem byl o matfyzácký stánek, kde se návštěvníci střídali u různých pokusů a gadgetů. V pátek lákal především headset pro virtuální realitu Oculus Rift, jehož prostřednictvím se každý mohl podívat do virtuálního 3D světa. V sobotu stánek nabídl fyzikální pokusy s tekutým pískem, stavbou mostu z papíru či katapultem na ping-pongové míčky.

Přednášky Filozofické fakulty pak posluchače pod vedením Jana Bičovského zavedly do světa J. R. R. Tolkiena, jehož láska k jazykům významně ovlivnila jeho díla. Na pouť do studených severských zemí mezi bájné bytosti pohřebních mohyl je pak vzal Jan Kozák.

Fotogalerie ilustruje pestrost a nápaditost kostýmů i nadšenou atmosféru, která po celou dobu festivalu vládla. Už za půl roku se můžeme těšit na další, o něco větší svátek popkultury – chotěbořský Festival fantazie.

Mohlo by vás zajímat:

Matfyz podruhé na PragoFFestu
Jedna noc s informatikou a matematikou 2016
Matfyz na Pragoffestu 2014

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.