Univerzita třetího věku: Klima na naší planetě

Univerzita třetího věku: Klima na naší planetě

Fakulta / článek

Univerzita třetího věku, se kterou jsme se již seznámili, je skvělou příležitostí, jak jít s dobou i v seniorském věku. Posluchačům umožňuje seznamovat se s nejnovějšími poznatky z oblasti vědy, historie i kultury. Na Matfyzu můžete v rámci U3V navštěvovat celkem devět kurzů různých oborů. Kurz Klima na naší planetě odpoví na mnoho zajímavých klimatologických otázek – třeba na ty, kde je nejtepleji nebo naopak nejchladněji.


Proč se klimatologové zajímají o Slunce? Je skleníkový efekt špatná věc? Kde byla naměřena nejvyšší teplota vzduchu? Proč je v České republice mírné klima? Co se měří na klimatologické stanici? Co je to monzun? Může jev El Niño ovlivnit počasí u nás? Jak vzniká tropická cyklóna?

Zajímají vás odpovědi na tyto otázky? Po absolvování kurzu Klima na naší planetě na ně budete umět odpovědět. Budeme mluvit například o tom, jaké faktory utvářejí podnebí na Zemi, jaké je rozložení různých klimatických zón, jaké jsou nejdůležitější rysy cirkulace v atmosféře i v oceánu, proč není každý rok stejné počasí a jaké údaje máme k dispozici pro popis klimatu na naší planetě. Dozvíte se, že hlavním zdrojem energie pro klimatický systém je sluneční záření, a podrobněji se podíváme na to, co se s ním děje při průchodu zemskou atmosférou.

Seznámíte se s jednotlivými částmi klimatického systému a s procesy v něm. Jedná se o jeden z nejsložitějších systémů, jaké si dokážeme představit, a je stále mnoho věcí, které o něm nevíme. Každá jeho část (atmosféra, oceán, kryosféra, biosféra) tvoří samostatný systém, všechny jsou však zároveň propojeny celou řadou různých fyzikálních a chemických procesů. Budeme mluvit o tom, co je to skleníkový efekt atmosféry, co ho způsobuje a proč je nezbytně nutný pro existenci života na naší planetě. Popíšeme si některé projevy tzv. vnitřní variability klimatu, jejichž názvy pravděpodobně znáte z médií. Jedná se zejména o známý jev El Niño anebo nám geograficky bližší Severoatlantickou oscilaci. Podíváme se také do vyšších vrstev atmosféry, konkrétně do stratosféry. Budeme si povídat o tom, jaké typy klimatu se na Zemi vyskytují, kde je nejtepleji, kde hodně nebo naopak málo prší, a zároveň si vysvětlíme, proč tomu tak je.

Prostor bude samozřejmě i pro dotazy, náměty a pro témata, která budou posluchače speciálně zajímat. Mimo jiné vám ukážeme výsledky nejnovějšího výzkumu z oblasti klimatologie, který na Matematicko-fyzikální fakultě děláme. Přednášky doprovodíme bohatým obrazovým a audio-vizuálním materiálem, budeme si ukazovat videa, animace a doporučíme internetové odkazy, kde si zájemci budou moci vyhledat ke každému tématu aktuální informace.


Mohlo by vás zajímat:

Univerzita třetího věku: Geometrie kolem nás
Univerzita třetího věku: Fyzika pro nefyziky
Univerzita třetího věku: Matematika ve starém Egyptě
Celoživotní vzdělávání: Matfyz představuje Univerzitu třetího věku

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.