Mariia Zimina: Na svůj fyzikální moment teprve čekám

Mariia Zimina: Na svůj fyzikální moment teprve čekám

Fyzika / Fakulta / rozhovor

Opět se potvrdilo, že matfyzáci mají ke sportu velmi blízko. Studentka fyziky Mariia Zimina získala coby členka univerzitního ženského florbalového týmu druhé místo na Českých akademických hrách v Olomouci.

České akademické hry 2015, florbal ženy
České akademické hry 2015, florbal ženy

Studenti Univerzity Karlovy se na hrách blýskli dosažením nejvyššího počtu bodů (155) a kromě jiných sportů se jim skvěle dařilo ve florbalu, kde se v kategorii ženy univerzitní tým umístil jako druhý. V šestičlenném družstvu našel své zastoupení i Matfyz, druhé místo po boku kolegyň vybojovala Mariia Zimina, studentka doktorského programu fyzika.

Mariia se specializuje na mikrostrukturu a vlastnosti lehkých slitin, ve svém volném čase pak obléká sportovní dres a jako florbalová útočnice hraje za tým Herbadent SJM Praha 11. „K fyzice mě přivedla moje učitelka už na střední škole, s florbalem jsem začala později. Znalosti fyzikálních zákonů jsou podstatné při jakékoliv činnosti, ve florbale to je například zákon akce a reakce při střelbě,“ spojuje Mariia obě témata. „Při hře mi také pomáhají rituály, kterých mám spoustu. Jedním z nich je udělat si před zápasem správný účes a postavit se na určité místo před branou na týmový pokřik. Pak už se to hraje samo,“ dodává.

Mariio, jak dlouho se florbalu věnujete?

Florbal hraji od roku 2008. Začala jsem v Petrohradě a postupně jsem se chtěla zlepšovat, tak jsem se rozhodla, že zkusím florbal v lepší soutěži v České republice.

Jaký další turnaj Vás po úspěchu na Českých akademických hrách čeká? Kolik času Vám obvykle zabere příprava na podobnou soutěž?

Koncem září vždy začíná sezona v Extralize žen, což je pro mě určitě florbalovou prioritou. Hrajeme každý víkend plus asi jednou za měsíc kolo Poháru České pojišťovny. Na začátku října jsme se zúčastnili Poháru mistrů v Mladé Boleslavi, kde se potkávají vítězi ze šesti nejlepších florbalových zemí na světě. Proto byly ČAH a příprava na ně v podstatě jedním ze stupňů přípravy na tyhle klubové turnaje.

V rámci florbalové kariéry trénujete nové hráče. Co je pro ně nejtěžší, co se nejhůře učí?

Trénovala jsem mladší žáky v Petrohradě, mám na to dobré vzpomínky. Nejdůležitější je podle mě naučit mládež přemýšlet a komunikovat mezi sebou, to se jim potom hodí i do života.

Fyziku jste začala studovat už na základní škole, což není úplně obvyklé. Jak se objevilo nadšení právě pro tento obor?

Studuji fyziku už od svých 12 let. Měli jsme skvělou učitelku, díky které mě ten obor zaujal. Pamatuji si z jejích přednášek spoustu zajímavých fyzikálních pokusů, které v celé naší třídě vzbudily ještě větší touhu po poznání.

Magisterský titul v oboru fyziky jste získala na Petrohradské statní univerzitě, pro doktorské studium jste zvolila Matfyz. Čím Vás fakulta zaujala a přesvědčila?

Chtěla jsem se přestěhovat do země, kde se hraje florbal na vysoké úrovni, a proto jsem zvolila ČR. Měl o mě zájem jeden pražský tým, a tak jsem dlouho neváhala a vybrala jsem si nejslavnější vysokou školu v Čechách. No a Matfyz byl pro mě jasnou volbou…

Zaměřujete se na elektronovou mikroskopii, co Vás přivedlo k této dílčí části fyzikálního výzkumu? Čemu se teď aktuálně věnujete?

V Rusku jsem se zabývala tenkými vrstvami kompozitních materiálů na bázi polovodičů, zatímco tady dělám výzkum na kovech. Mikroskopie je jen jednou z metod studia procesů probíhajících v kovech při deformaci. U nás na katedře se věnujeme studiu takových jevů v různých slitinách hořčíku, hliníku, titanu a v dalších materiálech s aplikačním potenciálem.

Kam povedou Vaše profesní kroky po dokončení Ph.D. studia?

Je spousta variant. Samozřejmě existuje možnost odjet na stáž na mnoho míst po celém světě, nicméně v tom zatím nemám úplně jasno. Chtěla bych pokračovat ve své florbalové kariéře a aspoň ještě pár let hrát na nejvyšší úrovni, a proto bych se zaměřila na sever, na Skandinávii. Mimo jiné i proto, abych to mela blíž k domovu, k Rusku.

Na druhou stranu jsou z oborového hlediska perspektivní USA, Korea nebo Německo. Ani Česko není na posledním místě. V dlouhodobém plánu mám ovšem návrat do Ruska, pokud se tam najde možnost pokračovat v mém oboru.

Je nějaký florbalový moment, na který nikdy nezapomenete? Máte i podobný fyzikální moment?

Mým nejlepším florbalovým zážitkem je prozatím loňské Superfinále Extraligy žen v O2 aréně, kam se přišlo podívat přes pět tisíc diváků. Na svůj fyzikální moment čekám již 12 let studia na matematiko-fyzikálních fakultách, a to je titul Ph.D.

Díky za rozhovor, přeji Vám hodně profesních i sportovních úspěchů.


Podrobné výsledky všech disciplín najdete na webu Českých akademických her.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.