Matematický WDS s překvapením

Matematický WDS s překvapením

Matematika / reportáž

Program letošního WDS-M, který proběhl historicky podruhé, obohatila nečekaná návštěva brazilského matematika Artura Avily.

WDS-M 2015
WDS-M 2015

V pondělí 8. června se v karlínské posluchárně K1 konal Week of Doctoral Students of the School of Mathematics (WDS-M 2015). Tato studentská vědecká konference se konala již podruhé jako samostatná odnož tradičního matematicko-fyzikálního (nyní tedy již jen fyzikálního) WDS s dlouhou, čtyřiadvacetiletou tradicí. Na celodenní matematické akci se představilo celkem 16 studentů matematických doktorských oborů, kteří v pětadvacetiminutových anglicky pronesených referátech představili výsledky své dosavadní práce.

Celá akce vyvrcholila nečekaným překvapením – v publiku se objevil Artur Avila, první brazilský držitel Fieldsovy medaile z r. 2014 (A Brazilian Wunderkind who calms chaos). A. Avila se na své cestě do Paříže zastavil v Praze, protože zde ještě nebyl a slyšel, že je to pěkné město. Jeho touha účastnit se čehokoli, co má matematický obsah, jej v kombinaci s internetovým vyhledávačem přivedla až k našemu WDS-M. Odpoledne se tak objevil v Karlíně, kde v K1 strávil téměř tři hodiny. Vyptával se nejen na charakter akce, jejíž princip se mu líbil, ale také na to, jaký je u nás systém postgraduálního studia, jaká matematika se u nás dělá, kolik různých „departmentů“ v Karlíně máme a podobně. Po šesté hodině večerní pak vyrazil svým oblíbeným způsobem, tedy pěšky, objevovat další, i nematematické krásy Prahy.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.