Středoškoláci poměří síly ve Fyziklání online

Středoškoláci poměří síly ve Fyziklání online

Fyzika / pozvánka

Zajímá vás fyzika? Rádi soutěžíte a řešíte fyzikální úlohy? Jste zvědaví, jak byste obstáli ve fyzice v mezinárodní konkurenci? Pokud ano, pak neváhejte a přihlaste se do soutěže Fyziklání Online 2021, která proběhne už 24. listopadu.

Fyziklání Online je jedna z největších online fyzikálních soutěží na světě, kterou pod záštitou Matfyzu organizuje seminář FYKOS. V minulých letech se do soutěže zapojili studenti z desítek zemí a čtyř kontinentů. Také letos bude Fyziklání online otevřeno zdarma pro všechny zájemce o fyziku. Základní podmínkou je pouze mít tým o jednom až pěti členech a chuť soutěžit.

Soutěž je určena především týmům žáků středních škol, ale speciální kategorie Open se může zúčastnit kdokoli. Týmy soutěží v jedné ze tří kategorií (A, B, C) na základě koeficientu, který závisí na aktuálním ročníku studia jeho členů. V rámci soutěže učastníci řeší široké spektrum fyzikálních problémů rostoucí obtížnosti, které jsou pro každou kategorii stejné. Absolutní vítěze a nejlepší týmy v jednotlivých kategoriích čeká odměna v podobě atraktivních cen, jako jsou knihy, FYKOSí mikiny či licence na programy OrgPad, Mathematica, Graphmatica a další.

Jak a kdy soutěž proběhne?

Soutěž se uskuteční ve středu 24. listopadu 2021 a bude rozdělena do dvou soutěžních částí. Hlavní soutěž potrvá tři hodiny a odstartuje v 17:00 SEČ. Každý tým nejprve obdrží prvních sedm fyzikálních problémů. Jakmile je vyřeší, získá přístup k další sérii, která bude mít opět sedm úloh. Hodinu po zahájení hlavní soutěže se otevře bonusová část, tzv. série Hurry-up. Ta obsahuje tři linie, ve kterých úlohy sdílí fyzikální zaměření nebo jsou jinak tematicky propojeny. Týmy získávají body podle toho, na kolikátý pokus se jim podaří daný problém vyřešit.

Pro účast v soutěži je nutné se předem zaregistrovat, a to nejpozději do poledne 23. listopadu. Registrační formulář, stejně jako další informace, najdou zájemci na stránkách soutěže.