Den s experimentální fyzikou poprvé online

Den s experimentální fyzikou poprvé online

Fyzika / článek

Mezi populární akce, které organizuje Fyzikální korespondenční seminář (FYKOS), patří i Den s experimentální fyzikou. Ten letošní se kvůli pandemii koronaviru poprvé uskutečnil virtuálně a více než stovce účastníků nabídl sérii živě přenášených přednášek i chat se studenty Matfyzu. Záznam celé akce je veřejně dostupný na kanále YouTube.

Přednáška dr. Jana Matouška přenášená živě v rámci Dne s experimentální fyzikou 2020
Přednáška dr. Jana Matouška přenášená živě v rámci Dne s experimentální fyzikou 2020

Den s experimentální fyzikou (DSEF) dává zájemcům nejen z řad středoškoláků šanci nahlédnout do světa vědy a fungování fyzikálních pracovišť na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Letošní 26. ročník odstartoval v pátek 6. listopadu v 16:00 živým streamem přednášek na YouTube kanále Fykosák.

Účastníci si nejprve vyslechli přednášku dr. Michala Žáka z Katedry fyziky atmosféry s názvem „Atmosféra jako fyzikální faktor číslo 1 pro člověka“. Od známého meteorologa se mimo jiné dověděli, jak se předpovídá počasí a zda a jak je možné počasí ovlivnit.

Jako další se posluchačům představila výzkumná skupina nanomateriálů z Katedry fyziky povrchů a plazmatu. Působí v ní dr. Peter Matvija, který účastníkům přiblížil vodíkový průmysl.

Každý už jistě někdy slyšel o Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN), která je realizátorem velkých mezinárodních experimentů. Na jednom z nich se podílí dr. Jan Matoušek z Katedry fyziky nízkých teplot. Experiment nese název COMPASS a dr. Matoušek v rámci něj zkoumá strukturu protonů a dalších částic.

Závěrečná přednáška byla věnována pozitronového anihihlaci. Dr. Jakub Čížek, který je také zástupcem Katedry fyziky nízkých teplot, v ní ukázal, že antihmota je využitelná v praxi a nemusíme ji vnímat jen jako hlavního hrdinu mnoha katastrofických filmů.

Po přednáškách převzali štafetu samotní organizátoři FYKOSu. V diskusním panelu se nejprve podělili o své zkušenosti s vědou a studiem na Matfyzu a následně odpovídali na dotazy účastníků pokládané prostřednictvím online chatu.

DSEF přilákal k monitorům více než stovku účastníků. Pokud jste akci zmeškali, netruchlete a zamiřte na YouTube kanál Fykosák, kde najdete záznam celého přenosu i starších přednášek, anebo klikněte přímo na tento odkaz.

Děkujeme všem zúčastněným, přednášejícím a organizátorům. Věříme, že jste si Den s experimentální fyzikou užili, a těšíme se zase za rok!


Mohlo by vás také zajímat:

Poměřte síly ve Fyziklání online
Týden na královském dvoře aneb Podzimní soustředění FYKOSu