Mentoring na Matfyzu

Mentoring na Matfyzu

Fakulta / rozhovor / článek / pozvánka

Už druhým rokem se mohou studenti Matfyzu zapojit do fakultního mentoringového programu.

Mentoring představuje formu úzké spolupráce mezi tzv. menteem (studentem) a jeho mentorem (osobou z praxe). Mentor je svému svěřenci průvodcem v určité vybrané oblasti a mentee může těžit z jeho zkušeností a dovedností. Jde o profesionální vztah dvou osob založený na vzájemné dohodě. Dohoda funguje s jasným zadáním a po omezenou dobu, během které se oba zúčastnění pravidelně setkávají.

Jako mentoři na Matfyzu působí většinou přímo absolventi fakulty. Ti studentům předávají své zkušenosti a jsou jejich rádci na cestě k budoucí kariéře.

Jedním z prvních studentů, kteří se do mentoringového programu na Matfyzu zapojili, byl Michal Nožička. V současnosti student prvního ročníku magisterského oboru Finanční a pojistná matematika se v minulosti zúčastnil informační schůzky mentoringového programu a získal kontakty na mentory ze společnosti Ernst and Young. U této firmy pak během loňského léta absolvoval dvouměsíční stáž.

Své zkušenosti přibližuje Michal Nožička v následujícím krátkém rozhovoru.


Jak ty osobně vnímáš mentoringový program?

Mentoringový program chápu jako úžasnou možnost poznat pracovní prostředí firem ještě před dokončením školy a jako příležitost, jak si snáz udělat jasno v tom, kam bych v budoucnu chtěl profesně směřovat.

Jaká byla tvá očekávání, než jsi do programu vstoupil?

Upřímně řečeno, vůbec jsem nevěděl, do čeho jdu a měl jsem z toho trochu strach. Asi se nedá přesně popsat, co by měl uchazeč očekávat, neboť to záleží na spoustě individuálních faktorů. Musím ale říct, že toho vůbec nelituji a všem doporučuji, aby podobných možností, pokud mohou, maximálně využívali.

Karierní a poradenské centrum ti zprostředkovalo kontakt na mentory ze společnosti Ernst and Young. S kým jsi měl možnost se potkat?

Mým mentorem byl Rostislav Černý, který však asi měsíc po začátku mé stáže a mentoringu, tedy v srpnu roku 2016, z Ernst and Young odešel. S firmou jsem se domluvil, že stáž dokončím a že mi případně přidělí jiného mentora. Úplně to však nevyšlo. Ale můj hlavní cíl byl, abych se dostal do EY na stáž, což se povedlo. Nicméně během stáže jsem se každý den potkával a spolupracoval s Tomášem Němečkem a s Pavlem Doleželem (oba jsou na stránkách OVVP MFF UK uvedeni jako volní mentoři; pozn. red.).

Jednání s pracovníky z EY bylo bezproblémové a až překvapivě neformální. Nemůžu si na nic stěžovat. Všichni byli obeznámeni s úrovní mých znalostí (vzhledem k tomu, že jsem tehdy čerstvě dokončil bakalářské studium, nebyly moje znalosti příliš rozsáhlé) a zadané úkoly nikdy nebyly nad moje schopnosti.

Co bylo obsahem stáže?

Dva měsíce jsem byl součástí týmu zabývajícího se řízením kreditních rizik. Během této doby jsem se podílel na několika zajímavých projektech a naučil se spoustu nových věcí. Překvapilo mne, že jsem v praxi použil spoustu věcí známých ze školy, o kterých jsem si předtím nemyslel, že mají nějaké praktické využití.

Byla pro tebe zkušenost z prostředí korporátu zajímavá? Budeš s firmou nějak dále spolupracovat?

Do budoucna je to zkušenost určitě výborná, přinejmenším mám o dost lepší představu, co mohu od podobných pracovních pozic očekávat. Na žádné budoucí spolupráci domluvený nejsem, ale je možné, že získané kontakty někdy v budoucnu využiji.

Kde sám sebe vidíš, až dostuduješ? Láká tě korporátní firma, nebo se budeš po práci poohlížet spíš někde jinde?

Práce v korporátu, o které koluje řada mýtů, by mi asi nevadila, ale v první řadě musím úspěšně dostudovat. Co bude dál, se teprve uvidí.


Všechny studenty, kteří by se o mentoringu chtěli dozvědět více, zveme na úvodní prezentační setkání, která na MFF UK proběhnou v těchto termínech:

  • úterý 2. května 2017

    12:00 – 13:00 hod, KPC MFF UK, V Holešovičkách 2, Praha 8

  • úterý 16. května 2017

    12:00 – 13:00 hod, posluchárna M3, Ke Karlovu 3, Praha 2

    14:00 – 14:45 hod, posluchárna K7, Sokolovská 83, Praha 8

    15:45 - 16:30 hod, posluchárna S1, Malostranské nám. 25, Praha 1

Bližší informace včetně vizitek mentorů jsou dostupné také na stránkách OVVP MFF UK.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.