Proměny klimatu na naší planetě

Proměny klimatu na naší planetě

Fakulta / pozvánka

Univerzita třetího věku, se kterou jsme se již seznámili, je skvělou příležitostí, jak jít s dobou i v seniorském věku. Posluchačům umožňuje seznamovat se s nejnovějšími poznatky z oblasti vědy, historie i kultury. Na Matfyzu můžete v rámci U3V navštěvovat celkem devět kurzů různých oborů. Kurz Proměny klimatu na naší planetě řeší řadu aktuálních otázek.


Skutečně nám hrozí čím dál více extrémních meteorologických jevů? Jaké jsou výhledy změn klimatu pro Českou republiku? Pokud si nejste jisti, zda to, co o změnách klimatu čtete v novinách, je pravda, a chcete si udělat vlastní názor, přihlaste se na kurz Proměny klimatu na naší planetě.

Klimatický systém představuje jeden z nejsložitějších systémů vůbec a existuje stále mnoho, co o něm nevíme. Lidská touha po poznání je však velmi silná, a proto se dnes nemálo vědců na světě snaží konstruovat numerické modely, které by dokázaly takto složitou soustavu napodobit. Nejen o těchto modelech, jejich možnostech i limitech se budeme v našem kurzu bavit.

Povíme si, jaké faktory utvářejí podnebí na Zemi, a shrneme si, co víme o proměnách klimatu v minulosti a jaké jsou možnosti odhadů budoucího vývoje. Dozvíte se, že hlavním zdrojem energie pro klimatický systém je sluneční záření, a řekneme si, co se se zářením děje, když prochází zemskou atmosférou. Seznámíte se s jednotlivými částmi klimatického systému a s procesy v něm.

Zastavíme se také u praktičtějších témat. Dozvíte se například, na základě jakých dat a ukazatelů popisujeme podnebí v současnosti i jeho proměny v minulosti. Nebudou chybět ani diskuse o tom, jakou roli mohlo hrát klima ve vývoji lidské společnosti a od kdy a jakým způsobem ovlivňuje člověk podnebí v oblastech, kde žije, a to i v celoplanetárním měřítku.

Prostor bude samozřejmě i pro vaše dotazy, náměty a pro témata, která vás budou zajímat. Ukážeme si výsledky aktuálního výzkumu z oblasti klimatologie, který realizujeme na Matematicko-fyzikální fakultě. Přednášky doprovodí bohatý obrazový a audio-vizuální materiál. Čekají na nás nejrůznější videa a animace. Doporučíme vám webové adresy, na kterých si ke každému tématu budete moci vyhledat další aktuální informace.

Kurzy U3V pořádané v akademickém roce 2017/2018 odstartují v týdnu od 3., resp. 10. října 2017. Přihlášky je možné podávat do 31. srpna. Bližší informace týkající se podávání přihlášek a přehled aktuálně vypsaných kurzů je dostupný zde.


Mohlo by vás zajímat:

Univerzita třetího věku: Geometrie kolem nás
Univerzita třetího věku: Fyzika pro nefyziky
Univerzita třetího věku: Zajímavá matematika
Celoživotní vzdělávání: Matfyz představuje Univerzitu třetího věku

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.