Univerzita třetího věku: Fyzika pro nefyziky

Univerzita třetího věku: Fyzika pro nefyziky

Fakulta / článek

Univerzita třetího věku, se kterou jsme se již seznámili, je skvělou příležitostí, jak jít s dobou i v seniorském věku. Posluchačům umožňuje seznamovat se s nejnovějšími poznatky z oblasti vědy, historie i kultury. Na Matfyzu můžete v rámci U3V navštěvovat celkem devět kurzů různých oborů. Fyzika pro nefyziky vás provede fyzikálním světem srozumitelně a zábavně.

Obrázek č. 2 - Z exkurze u tokamaku v Ústavu fyziky plazmatu AV ČR (foto Obdržálek)
Obrázek č. 2 - Z exkurze u tokamaku v Ústavu fyziky plazmatu AV ČR (foto Obdržálek)

Od nuly k nekonečnu

Tak by se dala popsat pracovní oblast fyziky, se všemi obory od subnukleární fyziky přes nanotechnologie, fyziku pevných látek, technickou a lékařskou fyziku, meteorologii až po astrofyziku a kosmologii s teoriemi o vývoji vesmíru. A kdekoli mezi tím to může být velmi zajímavé, když se to dobře podá. Jak to umíme u nás? To poznáte nejlépe přímo na přednáškách a exkurzích v rámci kurzu Fyzika pro nefyziky.

Některé přednášky, třeba ty o nízkých teplotách či supravodivosti, jsou doprovázeny demonstracemi, kdy uvidíte i pokusy, které jste na střední škole určitě neuviděli. Pevnost materiálů poznáte zblízka, přímo v laboratoři. Pokusy Bombardování Země z vesmíru, Když se Země otřásá, Role Měsíce ve vývoji Země, Plazma v okolí Země nebo Jak se dělá počasí zase naopak probíhají bez praktických ukázek. Jen u přednášky Klimatická změna – realita nebo mýtus? si jaksi nejsem jistý, zda je či není doprovázena (pomalou) demonstrací, to uvažte sami.

Exkurze

Podíváme se například k jadernému reaktoru – není to daleko, stojí zrovna vedle naší budovy na Pelc-Tyrolce. Je tam ovšem přísná disciplína: Všichni mají žluté pláště, někteří radiometr a všichni musí být několik dnů předem nahlášeni, mezinárodně evidováni a schváleni. Inu, to víte – atom je atom, a i ten náš výukový reaktor s výkonem jen několik desítek wattů má ovládání přesně stejné jako gigawattový Temelín.


Exkurze k jadernému reaktoru

Exkurze k elektronovému mikroskopu na Fyzikálním ústavu AV ČR ukáže, jak se získá fotografie, jakou vidíte na obrázku č. 1, a jaké jsou tam možnosti i problémy. Zajímavá je i exkurze do nemocnice Homolka k Lexellovu Gama noži. Ani tam byste se asi – jako návštěvníci, nikoli uživatelé – jen tak jednoduše nedostali.

Všechny exkurze doprovází přirozeně i odborný a přitom populární, každému srozumitelný výklad.

Přednášky

Ale nemyslete si, fyzikou se řídí nejen svět techniky. Jestlipak víte, proč jsou na klaviatuře piana mezi bílé klávesy vloženy jednou dvě a podruhé tři černé klávesy? To se dozvíte na přednášce Hudba ušima fyziky, kde také sami uslyšíte Bachovo preludium C-dur v různých hudebních laděních, nejenom v tom „dobře temperovaném“. A je to opět jen fyzika, tentokrát hudební akustika.

Jedna přednáška je věnována světlu, další speciálnímu zdroji světla – laseru, jednomu z nejdůležitějších vynálezů 20. století. V Cestě do mikrosvěta pochopíte, proč bylo nutno vymyslet úplně jinou fyziku – kvantovou – pro popis atomů a molekul, a v Cestě po mikrosvětě se zase dozvíte, co to má za obrovské důsledky. Nejmenší z nejmenších uvede elementární částice a s nimi i kvarky, jejichž velikost vám přiblíží obrázek číslo 3.

Speciální teorii relativity, nebo aspoň nutnost jejího zavedení a dva stěžejní předpoklady, pochopíte ve dvou přednáškách, v další se dozvíte o obecné teorii relativity, prostoročasu, jeho struktuře a o gravitaci. Uslyšíte také, v čem je docela neobyčejná voda.

A to hlavní nakonec: Cimrman se mýlil, budoucnost patří nikoli aluminiu, ale hořčíku. Proč? I to se dozvíte na U3V v kurzu Fyzika pro nefyziky.


Mohlo by vás zajímat:

Univerzita třetího věku: Matematika ve starém Egyptě
Celoživotní vzdělávání: Matfyz představuje Univerzitu třetího věku

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.