Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko II

Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko II

Fyzika / video / článek

Pokusy s vajíčkem už jsme dělali – zdaleka to ale nebyly jediné pokusy, které lze s vajíčky udělat. Teď jedno protáhneme hrdlem skleněné lahve.

Když budete šikovní a vajíčko pevné, zůstane i po proklouznutí hrdlem celé.
Když budete šikovní a vajíčko pevné, zůstane i po proklouznutí hrdlem celé.

S vajíčky můžeme provádět spousta zajímavých pokusů. Dnes jsme si připravili pokus Jak dostat uvařené vejce do lahve. Abyste si ho mohli vyzkoušet s námi, budete potřebovat oloupané vajíčko uvařené natvrdo. Po oloupání nesmí být na povrchu moc poničené, ale naopak pěkně hladké. Pokus je možné povést i s vajíčkem, které není oloupané úplně dokonale, avšak s opravdu hladkým povrchem to jde lépe. Dále budete potřebovat zápalky, kousek papíru a skleněnou lahev, která bude mít průměr hrdla menší, než je průměr vejce. Hodí se třeba lahev od kečupu nebo od džusu.

Máme-li vše připraveno, zapálíme kousek papíru a vhodíme ho do sklenice. Na hrdlo posadíme vajíčko, které se po chvíli „vcucne“ dovnitř.

Když budete šikovní a vajíčko pevné, zůstane i po proklouznutí hrdlem celé


Oheň zahřívá vzduch, který má menší hustotu, takže v lahvi stoupá vzhůru. Tak vznikne uvnitř lahve podtlak. Větší tlak, který je v okolí lahve, natlačí vajíčko dovnitř.

Nabízí se otázka, jak dostat vejce (aniž by se porušilo) zase ven. Máme dvě možnosti – buď prudce foukneme do hrdla lahve a vejce „vyskočí“ ven. Při fouknutí do lahve vznikne přetlak, který vejce vytlačí směrem ven. Nebo můžeme lahev také otočit dnem vzhůru a pustit na ni hodně teplou vodu. Při zahřívání lahve horkou vodou se uvnitř vzduch rozpíná a vzniká přetlak, který vytlačí vajíčko opět ven.


Další pokusy:

Fyzikální pokus: Potápěč
Fyzikální pokus: Těžiště
Fyzikální pokus: Lom světla
Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko II
Fyzikální pokus: Voda za víno
Fyzikální pokus: Atmosférický tlak
Fyzikální pokus: Fata morgána
Fyzikální pokus: Aerodynamické paradoxy
Fyzikální pokus: Vířivé proudy v ešusu
Fyzikální pokus: Setrvačnost zavěšeného závaží
Fyzikální pokus: Pokusné vajíčko
Optické klamy 1
Optické klamy 2

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.