Nová exotická částice „pentakvark“ objevena v CERN

Nová exotická částice „pentakvark“ objevena v CERN

Fyzika / článek

Experiment LHCb v CERN ohlásil 14. července objev nové, velmi nestabilní částice, která je po půlstoletí kvarkového modelu první částicí složenou z pětice kvarků – na rozdíl od baryonů, složených ze tří kvarků, a mezonů, složených ze dvou kvarků.

LHCb (Large Hadron Collider beauty) je multifunkčním detektorem pro LHC. Fyzikům by měl pomoci odpovědět na otázku, proč je vesmír složen z běžné hmoty a ne z antihmoty.
LHCb (Large Hadron Collider beauty) je multifunkčním detektorem pro LHC. Fyzikům by měl pomoci odpovědět na otázku, proč je vesmír složen z běžné hmoty a ne z antihmoty.

Částice označovaná jako Pc má kvarkové složení (c ̅ c u u d) a rychle se rozpadá na proton (u u d) a dávno známý mezon J/ψ (c ̅ c). V experimentu byly zjištěny dva její stavy s hmotami 4380 MeV/c2 a 4450 MeV/c2. První stav má dobu života tak krátkou, že světlo během jeho existence ulétne jen asi 1 fm, tedy rozměr protonu. Druhý stav žije zhruba pětkrát déle. Takové částice, obvykle zvané rezonance, je možné v experimentu objevit jen jako hrby na rozloženích invariantních hmot, jaké vidíte na obrázku.


Tiskovou zprávu CERN najdete na webové stránce CERNu, podrobnější informace o objevu jsou zveřejněny zde.

Ačkoliv se konkrétně na experimentu LHCb fyzici z Matfyzu nepodílejí, spolupráce fakulty s CERN úspěšně probíhá na několika jiných projektech. Naši pracovníci v CERN působí především na experimentu ATLAS a urychlovači LHC, dále potom i na několika dalších experimentech (NA62, nTOF a Compass).

Kolegům v CERN blahopřejeme k objevu, urychlovač LHC se znovu ukazuje jako „discovery machine“ .


Mohlo by vás zajímat:

Fyzika v experimentu Atlas
Do čela CERN se poprvé postaví žena
Čeští vědci v CERNu

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.