Pozvánka: Muzejní noc 2015

Pozvánka: Muzejní noc 2015

Fakulta / pozvánka

Po loňském úspěchu se Matfyz k Pražské muzejní noci připojí i letos. V sobotu 13. června otevře malostranské trezory, historický refektář a přinese ještě něco navíc.

Z Muzejní noci 2014 - I takto nádherně vyzdobený strop uvidíte na Matfyzu
Z Muzejní noci 2014 - I takto nádherně vyzdobený strop uvidíte na Matfyzu

Nejslavnostnějším prostorem malostranské budovy Matfyzu, kde se téměř denně konají shromáždění významných výborů a organizací, konference, udílení cen, koncerty nebo promoce, je barokní refektář. Před nedávnem zrekonstruovaný sál udivuje nádhernou výzdobou, kterou tvoří především nástropní fresky. Jde o místo s jedinečnou atmosférou, která odkazuje na více než třísetletou historii Profesního domu, jenž původně sloužil řádu Jezuitů.

Cesta z refektáře povede kolem tří expozic, výukové hry a fyzikálních pokusů. Československo 38-89 je herní simulace, která vzešla ze spolupráce Matfyzu, Filozofické fakulty UK a Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Hra je unikátní jak způsobem zpracování i stylem hraní, tak i samotným obsahem. Prezentuje totiž historické události z pohledu různých osob a přibližuje tak klíčové okamžiky českých a československých dějin mimořádně autentickou a živou formou. Stánek Sci-fyziky potom bude udivovat pokusy s levitací, neviditelností a dalšími šprýmy, které ale mají přísně logický a tedy vysvětlitelný základ, vycházející ze známých fyzikálních principů. Poslední zastavení bude matematické a ukáže matematiku nikoliv jako záludnou a složitou vědu, ale jako podivuhodný svět, který se dá skládat, měřit a ohýbat na tisíc způsobů.

Muzejní noc zavede návštěvníky také pod zem. Historické trezory, které v minulém století strážily zlatý poklad Národní banky Československé, v loňském roce praskaly ve švech. A protože jsme na Matfyzu, rozhodli jsme se optimalizovat fungování jednotlivých prohlídek. Vstupenky do trezorů budou proto vydávány na určitý čas, díky čemuž nebudou návštěvníci muset trávit dlouhé hodiny čekáním na prohlídku a získají tak více času na prohlídku i dalších objektů. Předpokládáme velký zájem, a proto zájemcům doporučujeme zastavit se pro lístky co nejdříve po sedmé hodině.

Soutěž: Zúčastnili jste se Muzejní noci už vloni? Soutěžte o tričko Pražské muzejní noci 2015. Stačí poznat, jaké objekty, které se vloni otevřely veřejnosti, jsou na fotkách.

Přejeme vám příjemný zážitek!


Mohlo by vás také zajímat:

Pražská muzejní noc na Facebooku
Muzejní noc na Matfyzu 2014

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.