S Matfyzem na hory

S Matfyzem na hory

Fakulta / článek

Konečně dorazilo zimní počasí, a tak část matfyzáků vyráží s Katedrou tělesné výchovy MFF za zimními aktivitami na hory.

S Matfyzem na horách (foto MFF UK)
S Matfyzem na horách (foto MFF UK)

Mezi studenty, kteří vyrážejí za zimními radovánkami, se najdou jak opravdoví milovníci zimních sportů, tak vysokoškoláci, kteří nemají tolik zkušeností, ale rádi se sklouznou po prašanu. Zimních sportů, které je možno si v rámci kurzů vyzkoušet, je celá řada. Lyžování, snowboarding, běžecké lyžování, krátké lyže pro nácvik carvingových oblouků, chůze na sněžnicích.

A jak takový zimní kurz probíhá? Studenti vyrážejí na zmíněné aktivity s instruktory – učiteli TV, kteří jim jsou po celou dobu nablízku. Výuka pohybových dovedností na sjezdových lyžích, běžkách nebo snowboardu je řešena formou nabídky. Kdo má zájem, vylepšuje svoji techniku za asistence učitelů. Kdo má chuť spíše nahánět najezděné kilometry, má také zelenou.

Sportovní kurzy 2015

Oblíbenou činností sportovců je natáčení vlastní jízdy na lyžích nebo snowboardu na videokameru připevněnou na helmě. Jízdu mohou natočit také učitelé. Ve večerním rozboru potom společně s natáčenými zjišťují, kde by sportovec mohl vychytat poslední mušky svého stylu. Velkému zájmu se tradičně těší workshop Mazání lyží a seřizování vázání, který je spojený s praktickými ukázkami. Během kurzů probíhá promítání odborných instruktážních videí o běžeckém a sjezdovém lyžování nebo snowboardingu.

V nabídce pro rok 2015 jsou čtyři kurzy. V lednu a v březnu mohou studenti vyrazit do Špindlerova Mlýna na Patejdlovu boudu. Jedná se o univerzitní chatu, která je oblíbená zejména díky vynikající stravě a zajištěné regeneraci přímo v chatě. V boudě lze bezplatně využívat vířivku, saunu nebo si zahrát stolní tenis. Velkou výhodou je také menší vlek u chaty, který je pro studenty rovněž zdarma.

Na konci února pořádáme kurz v univerzitní chatě zvané VAK v Peci pod Sněžkou. Název chaty pochází z rekreačního zařízení Vodovodů a kanalizací. Toho se ale není třeba bát, prostředí chaty je příjemné a kuchyň nabízí pestrou stravu vhodnou pro vrcholné výkony. Velkou předností je dostupnost ski areálu Pec pod Sněžkou, který je vzdálen jen několik minut od chaty.

Zmíněné kurzy jsou skvělou volbou i pro studenty, kteří si nejsou svými dovednostmi jisti. Díky mírnějším kopcům, dobrému vybavení a asistenci učitelů se jízda zlepšuje už během prvních dnů pobytu.

Pro pokročilejší lyžaře je určen čtyřdenní kurz v italských Dolomitech. Lyžovat se bude vždy na jiném místě, vybrali jsme pro vás skutečně prvotřídní střediska: Gitschberg-Jochtal, Kronplatz, Plose a Ratschings.

Proč byste tedy měli vyrazit s Matfyzem na hory? Každopádně kvůli dobré partě studentů, příležitosti vyzkoušet si různé zimní sporty, velmi příznivým cenám kurzů, možnosti vypůjčit si lyžařskou nebo snowboardovou výbavu za minimální poplatek a také proto, abyste se odreagovali od povinností a užili si studentský život!


Mohlo by vás zajímat:

Tradice albertovských kurtů
Vodáci a veslaři na Matfyzu
Sportování s Matfyzem od jara do podzimu
Lukostřelecké vítězství pro Matfyz
Běh na lyžích má na Matfyzu zelenou
Studenti Matfyzu propagují nové sporty
Když se Matfyzák rozhodne utužovat nejen ducha
Matfyzácké rakety

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.