Mezi námi: Existuje něco jako buňky na matematiku?

Mezi námi: Existuje něco jako buňky na matematiku?

Fakulta / anketa

Otázky z putovní ankety se v tomto díle poprvé zhostí žena. Prof. Luboš Pick ve čtvrtém dílu ankety vyzval Mgr. Hanu Krulišovou, aby odpověděla na otázku, jestli existuje něco jako buňky na matematiku.


Otázka: Existuje něco jako buňky na matematiku? Nebo je to jen tak, že člověk je buďto nadaný všeobecně, nebo nikoli, a některé z nadaných osob matematika prostě baví?

Věřím, že buňky na matematiku existují. Nevím, kde je najít, ale pravděpodobně velmi blízko buněk na hudbu. Nemám pro to žádný důkaz, je to jen dojem založený na celoživotním pozorování. K domnění, že se matematické a hudební buňky kamarádí, jsem dospěla dlouholetým pozorováním ostatních lidí. Tomu, že různé druhy nadání vůbec existují, věřím na základě pozorování sebe sama.

Ne že bych přímo vysledovala, že mám nějaký specifický talent. Naopak, hlavním důvodem, proč si myslím, že "specializované buňky" existují, je, že některé z nich nemám. Nemluvím přitom jen o činnostech nebo vědních oborech, které mě nezajímají nebo jsem se jim ani nezkoušela věnovat. Některé z nich mě – aspoň mi to tak připadá – vždycky bavily stejně jako třeba matematika. Cítím ale, že to někde vázne, že některé věci pro mě zkrátka nejsou, i když bych chtěla. Ne všechny. Proto spoléhám na to, že existují také nějaké fajnové buňky, které mám. Ty se snažím trénovat a používat.

Je možné, že někdo má buňky na všechno. Tomu já moc nevěřím, zato doufám, že každý má buňky na něco.


Mgr. Hana Krulišová

Katedra matematické analýzy, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlovy v Praze


Otázka na doc. Jiřího Spurného: Matematici matematiku objevují, anebo tvoří? > Odpověď


Další díly ankety:

Mezi námi: Co pohání kontinenty na Zemi? A čím je Venuše jiná?
Mezi námi: Jak pozná teoretický fyzik, zda výsledky jeho bádání jsou správné?
Mezi námi: V čem spočívá vědecká excelence MFF UK v matematice?
Mezi námi: Z čeho pramení výborná atmosféra ve vašem týmu doktorandů, postdoktorandů a mladých kolegů?
Mezi námi: Existuje podle Vašeho názoru období (nebo více období) v naší historii, které byste označil jako „zlatá doba české matematiky“ a proč?
Mezi námi: Co je to pravděpodobnost v přirozeném světě, co je to pravděpodobnost ve světě matematiky a jak spolu souvisejí?
Mezi námi: Matematici matematiku objevují, anebo tvoří?
Mezi námi: Vysoká škola versus Akademie věd – které prostředí je pěstování vědy příznivěji nakloněno?
Mezi námi: Jsou matematika a hudba dvě strany jedné mince?
Mezi námi: Kolik kilogramů Matfyzu létá ve vesmíru?
Mezi námi: Kdo je pro mě matfyzák?

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.