Jubilejní 25. ročník matematické soutěže MaSo

Jubilejní 25. ročník matematické soutěže MaSo

Matematika / článek

Dne 14. 5. 2019 se na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a také v dalších místech České republiky konal jubilejní 25. ročník matematické soutěže MaSo.

MaSo je soutěž pro žáky druhého stupně základních škol a příslušných ročníků gymnázií. Vzhledem k rostoucímu zájmu se matematické klání letos rozšířilo do dalších koutů republiky a zúčastnilo se jej kolem 800 dětí z přibližně 150 škol. Žáci se proti sobě utkali tradičně v Praze a Brně, soutěž nově probíhala také v Plzni, Českých Budějovicích a Písku.

Tak jako každý rok byl pro žáky připraven set matematických úloh, který kromě vědomostí testoval také schopnost spolupráce ve skupině a logické myšlení. Účastníci si však museli poradit nejen s příklady. Kromě řešení úloh bylo jejich cílem vytěžit co nejvíce bodů z doprovodné hry. Právě tou se MaSo liší od ostatních soutěží.

Hlavním motivem se stal trh s čím jiným než s masem. Týmy se na chvíli vcítily do role dodavatelů právě tohoto zboží a dostaly vlastní „imaginární“ kamion se základním kapitálem. Zbytek už závisel pouze na jejich strategii a schopnosti získat levným nákupem a výhodným prodejem co nejvíce peněz. Ceny masa však nebyly stálé. Vyvíjely se v závislosti na otevírání místních masokombinátů a trhu, tedy na tom, kde se maso prodává a kupuje. Samotné týmy se tedy staly součástí tržní ekonomiky a svými tahy ovlivňovaly také všechny ostatní týmy v republice.

Zkombinovat dobrou herní strategii i řešení příkladů se povedlo týmům z Mensa gymnázia a Arcibiskupského gymnázia v Praze, které se umístily po řadě na třetím a druhém místě. Nejlepšími obchodníky s masem se stal tým s příznačným názvem Aligátor likvidátor z Gymnázia Jana Keplera v Praze. Oceněny byly první tři týmy v každém z míst konání soutěže a navíc nejlepších 10 týmů v celorepublikovém hodnocení. Ceny do soutěže věnovala Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy a firma Mindok. Dle usměvavých tváří se akce vydařila, všichni jsme si ji užili a těšíme se na další ročník.

Zaujalo vás MaSo? Rádi byste si soutěž vyzkoušeli na vlastní kůži? Můžete přihlásit tým z vlastní školy či se zapojit do organizování soutěže. Pomocníkům nabízíme občerstvení, partu fajn lidí a kupu dobré nálady, soutěžícím zase zábavnou hru, zajímavé příklady a hodnotné ceny. Neváhejte a ozvěte se nám na email maso@mff.cuni.cz.

Další informace naleznete na našich webových stránkách.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.