Zápisky z Erasmu: Itálie, Università di Trento IV

Zápisky z Erasmu: Itálie, Università di Trento IV

Fakulta / fotogalerie / reportáž

V minulém článku jsem se zaměřil především na zkoušky. Mé zkouškové v Itálii ale zdaleka nebylo jenom o učení. Necelé čtyři týdny volna, které zbývaly do začátku druhého semestru, jsem využil k cestování. Dnes vám proto popíšu pár zajímavých míst, která je možné z Trenta navštívit.

S kamarády v Benátkách (foto Daniel Štumpf)
S kamarády v Benátkách (foto Daniel Štumpf)

Bolzano

V okolí Trenta se nachází spousta hezkých a známých měst. Jedním z nich je Bolzano vzdálené necelých 40 minut jízdy na sever. Tento posun ve směru k rakouským hranicím je velmi znát. Město mě překvapilo především tím, jak je „německé”. Všechny nápisy jsou ve dvou jazycích, v němčině a italštině, a to přesně v tomto pořadí. A jak jsem se dozvěděl od své učitelky italštiny, pokud se v Bolzanu chcete ucházet o práci, ze zákona musíte umět oba jazyky.

Verona

V těsné blízkosti leží i známá Verona. Autobusem či vlakem sem cesta trvá něco málo přes hodinu. Víceméně všechny průvodce po Veroně zmiňují slavné drama Romeo a Julie, které William Shakespeare zasadil právě do tohoto města. A tak jsem i já navštívil Juliin balkónek, na kterém se odehrává jedna z nejznámějších scén. Ale jak to občas bývá, z místa, které „žádný návštěvník Verony nesmí vynechat“, jsem byl tak trochu zklamán.

Zamilovaná psaníčka na zdi Casa di Giulietta (foto Daniel Štumpf)

Důvodem byly jak davy turistů sahající soše Julie na prso a zdi polepené žvýkačkami, kterými turisté připevňují milostná psaníčka, tak hlavně skutečnost, že Juliin balkón je vlastně podvod. Ale ostatní pamětihodnosti stojí ve Veroně za návštěvu. Nejvíce se mi líbila vyhlídka na celé město od hradu San Pietro, který leží na malém kopci ve městě.

Padova

Kousek za Veronou, asi 40 minut jízdy vlakem, se nachází Padova. Studentské město, které mě zaujalo především tím, že je zde výrazně levněji než v Trentu. O pizze za dvě a půl eura si můžu nechat jenom zdát. Co mě nemile překvapilo, byl vzhled fakult zevnitř. Jako kdyby se čas zastavil v době, kdy v Padově studoval Galileo Galilei.

Benátky

Z Padovy to není ani půlhodinka cesty a jste v Benátkách. Toto město nyní patří mezi jedno z mých nejoblíbenějších. Úzké uličky spolu s vodními kanály navozují magickou atmosféru. Také je poměrně jednoduché se zde ztratit, jelikož uličky vypadají jedna jak druhá.

Jeden z mnoha vodních kanálů v Benátkách (foto Daniel Štumpf)

Obával jsem se davů turistů, ale zřejmě kvůli špatnému počasí jich v ulicích bylo přijatelné množství. V jednom průvodci jsem se dočetl, že kvůli velké turistické poptávce po pizze jsou některé restaurace nucené na ostrovy dovážet zmražené polotovary, jinak by prý nebyly schopny zákazníky nasytit.

Boloňa

Z Benátek jsem vyrazil autobusem na jih do Boloni. Tento přesun trvá autobusem přibližně hodinu a půl. Boloňa mi v paměti utkvěla jako červené město. Velké množství budov je totiž postaveno z červených cihel. V podvečer po dešti tato barva vynikla o to více (viz foto). Kromě architektury může být jedním z důvodů návštěvy Boloni jídlo. Boloňská omáčka totiž pochází z této oblasti. Ale v Itálii ji většinou nenajdete pod názvem boloňská, ale al ragù. A mohu jenom doporučit. Místní Tagliatelle al ragùLasagne alla bolognese byly opravdu výborné.

Florencie

Spolu s Benátkami je Florencie město, které se mi nejvíc líbilo. Velkolepá katedrála Santa Maria del Fiore, obydlený most Ponte Vecchio a nespočet muzeí a galerií jsou velkými lákadly pro turisty a rozhodně stojí za návštěvu.

Pohled na Florencii z Palazzo Vecchio. Dominantou Florencie je katedrála Santa Maria del Fiore, která je na fotce vidět v levé části. Vstupné na věž činilo 10 eur (foto Daniel Štumpf)

Z Florencie už jsem se vrátil zpátky do Trenta a šlo o můj nejdelší přesun. Cesta přímým autobusem trvala něco přes čtyři hodiny.

Lyžování aneb Kam se dostanete téměř zadarmo

Nejenom nádherná města nabízejí program pro volný čas. Jelikož Trento leží na svazích Alp, není to z města daleko hned do několika lyžařských areálů. Nejbližším, ale zároveň nejmenším ski areálem je Monte Bondone. Toto středisko se nachází v kopcích nad městem a nabízí dvacet kilometrů sjezdovek. Pravidelně do něj zajíždí autobus a v zimě také skibus. Jak jsem zjistil, středisko mají ve velké oblibě také Češi. Pokaždé, když jsem na Monte Bondone lyžoval, slyšel jsem češtinu častěji než italštinu.

Nejlepší nejen lyžařská erasmácká parta (foto Daniel Štumpf)

Z Trenta je vidět vrchol ještě jedné lyžařské oblasti s názvem Paganella, místním autobusem jste tam za hodinku. V blízkosti se nacházejí také areály Folgaria, Cavalese či Madonna di Campiglio.

Trento je obecně poměrně drahé město, pokud jde však o dopravu, studenti mají výhodu v podobě zlevněného jízdného. Roční jízdenka, která pokrývá celou provincii Trento, vyjde na 50 eur a dostanete se s ní do všech zmíněných ski areálů.


Předchozí díly:

Zápisky z Erasmu: Itálie, Università di Trento I
Zápisky z Erasmu: Itálie, Università di Trento II
Zápisky z Erasmu: Itálie, Università di Trento III

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.