Zápisky z Erasmu: Španělsko, Universitat Politècnica de Catalunya I

Zápisky z Erasmu: Španělsko, Universitat Politècnica de Catalunya I

Fakulta / reportáž

Od začátku února studuji matematiku na Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) v Barceloně, která je mezi matfyzáky zjevně oblíbenou destinací. Na jednom předmětu jsme se z MFF UK náhodou potkali tři.

Fontána v Parc de la Ciutadella (foto: archiv autorky)
Fontána v Parc de la Ciutadella (foto: archiv autorky)

Přesně před rokem jsem trávila dlouhé hodiny procházením webových stránek různých univerzit, s nimiž má Matfyz v rámci programu Erasmus+ uzavřenou dohodu. Přečetla jsem mnoho studijních plánů a zkoumala umístění škol v mezinárodních žebříčcích, abych nenechala nic náhodě. Nakonec jsem se ale stejně rozhodla docela iracionálně – z měst, do kterých jsme mohli vyjet společně s přítelem studujícím informatiku (na Matfyzu a momentálně na Universitat de Barcelona), jsme si vybrali to nejvíce na jihu u moře.

Erasmus není jen o studiu

Zpětně si říkám, že to přece jen bylo dobré kritérium. Celý únor svítilo slunce, na stromech zrály pomeranče a teplota se pohybovala okolo třinácti stupňů. Zažitý názor, že lidé na jihu jsou vřelejší a více se usmívají, mohu zatím jenom potvrdit. Díky počasí se totiž víc usmívám i já.

Pomeranče zrající na zapadlém nádvoří v centru města (foto: archiv autorky)

Navíc je Barcelona moc hezké město, které přitahuje spoustu zahraničních studentů. Přesné číslo neznám, ale pohybuje se v řádu tisíců. Kvůli tomu tady funguje vícero organizací, které pro erasmáky pořádají nejrůznější akce. A naštěstí to nejsou jen párty a diskotéky, jimiž jsou erasmáci proslulí, ale na výběr je i mnoho výletů. Člověk se tu tedy rozhodně nemusí bát nudy a samoty.

Výběr předmětů

Erasmus je skvělý projekt, ale pro účast v něm se hodí trpělivost a trocha flegmatismu. Neznám snad nikoho, komu by se po příjezdu nezměnil jazyk výuky nebo aspoň nějaký předmět ze studijního plánu. Já jsem měla docela štěstí, ale zatímco místní klima a možnosti trávení volného času jsou podle očekávání perfektní, nepříjemnému překvapení ohledně školy jsem se nevyhnula ani přes veškerou přípravu.

Ještě před odevzdáním přihlášky jsem se ujistila, že si můžu zapsat i předměty na jiné fakultě, nicméně o půl roku později mi přišla zpráva, že to nakonec možné není. A tak chodím na jediné tři předměty vyučované v angličtině, které souvisí s matematickým modelováním. Před Pokročilými PDR mě na uvítací schůzce odrazovali, protože jsou prý „velmi náročné“, ale za pět týdnů jsme se ještě nedostali skoro k ničemu, co bych se neučila už dříve. Na druhou stranu při programování na rozdíl od místních studentů většinou netuším, co mám dělat. Asi pro mě tento semestr bude přece jen užitečný i z hlediska studia.

Jeďte!

Na závěr připojím doporučení, že pokud o Erasmu aspoň trochu uvažujete, nenechte se odradit trochu zmateným systémem ani náročným sháněním informací, ptejte se učitelů i známých, kteří už někde byli, a rozhodně se přihlaste. Už po měsíci jsem si jistá, že studium v zahraničí za to stojí.

Moře, palmy, modrá obloha. Barcelona v jedné fotce (foto: archiv autorky)

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.