Zápisky z Erasmu: Švédsko, Göteborgs universitet IV

Zápisky z Erasmu: Švédsko, Göteborgs universitet IV

Fakulta / reportáž

Obávaná část každé žádosti a každé návštěvy úřadů. Administrativa. Ale nebojte, Švédsko je přeci online velmoc, tady jde vše vyřídit po internetu! Anebo taky ne…

Nutno podotknout, že následující řádky píšu jako naprostý antitalent, který na studijním vždy vystojí frontu třikrát, jelikož má pokaždé něco špatně.

Jak na místní administrativu

Přijela jsem před začátkem semestru na erasmácký Information day. Účast byla povinná, ale nikdo ji nekontroloval. Doufala jsem, že mě protáhnou celým úředním procesem a řeknou mi, kam si mám zajít a co si mám vyřídit. Po hodině přednášek o tom, že lidi v depresi mají chodit k psychologovi, mi došlo, že se potřebných informací nedočkám.

Ve welcome taštičce jsem objevila seznam, co budu potřebovat. Nejvíce mě zaujala GU-karta. Prý mám navštívit Student service center, tam že mi ji dají. Alespoň tak to popsala jedna slečna z organizátorského týmu. Nebo možná ne. S její lámanou angličtinou a příšerným přízvukem se hádat nebudu.

S úsměvem, že mi to tak pěkně jde, jsem dorazila do studentského centra. Úsměv mi zmrznul na rtech, když jsem zjistila, že je tu fronta až za roh.

Čekala jsem asi hodinu, než byla řada na mně. A odešla jsem velmi rychle – prý se nejdříve musím zaregistrovat na jejich stránkách a zažádat si o GU-kartu. Pak přijít a nechat se vyfotit. A nakonec se dostavit ještě jednou pro hotovou kartu. Přihlašovací údaje jsou o přepážku vedle, na tu se ale stojí další hodinová fronta. Super. Díky. Švédsko je boží.

Na první hodině Fyziky za Standardním modelem jsem zjistila, že sice jsem studentem University of Gothenburg, ale všechny předměty absolvuji na Chalmers University of Technology. Takže sháňka po dalších přihlašovacích údajích. No jo, administrativa a já, to je nerozlučná dvojka.

Korunu tomu nasadilo přihlašování na zkoušku. Podobně jako na Matfyzu, i tady mají elektronický systém. Na tomto místě upřímně slibuji, že si na náš SIS už nikdy nebudu stěžovat. Je skvělý po všech stránkách. Hlavně v tom, že během celého zkouškového nevypadne a vy se tak můžete v klidu přihlásit na zkoušku. Místní Ladok byl mimo dva týdny – přesně po dobu trvání zkoušek. Prostě miláček.

Upřímně, už po pár týdnech jsem jen s hrůzou očekávala, kdy mi začnou chodit maily, co mám kde špatně vyplněno. Asi začínám chápat, proč na Information day tolikrát zmiňovali toho psychologa…


Předchozí díly:

Zápisky z Erasmu: Švédsko, Göteborgs universitet I
Zápisky z Erasmu: Švédsko, Göteborgs universitet II
Zápisky z Erasmu: Švédsko, Göteborgs universitet III

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.