Matfyz hostil největší game jam v ČR

Matfyz hostil největší game jam v ČR

Informatika / fotogalerie / video / článek

Poslední listopadový víkend minulého roku se na Matfyzu uskutečnil dosud vůbec největší herní jam v ČR. Do Profesního domu na Malé Straně se sjelo více než sedm desítek herních vývojářů z různých koutů Evropy (Maďarsko, Itálie, Rusko, Rumunsko, Slovensko, Turecko), aby v týmech během 48 hodin vytvořili počítačovou hru na zadané téma.

Co přiměje tolik lidí, aby se na dva dny zavřeli na Matfyz a vyvíjeli hry? „Je to výzva a adrenalin, protože na tvorbu máte opravdu málo času, a zároveň příležitost vyzkoušet si nové nástroje a práci v týmu lidí, se kterými se možná vidíte poprvé v životě,“ říká Jakub Gemrot, hlavní organizátor hackathonu, který je zároveň i garantem oboru Vývoj PC her na MFF UK. „Jde také o zážitek, kdy kolem vás sedí dalších 70 vývojářů ponořených do kreativní tvorby, s nimiž se na konci sejdete v Joystick baru, abyste si navzájem ukázali svoje hry,“ líčí atmosféru vývojářského maratonu, který v Praze předcházel prosincové konferenci Game Developers Session 2018.

Tématem jamu byl „extrémní realismus“. Vzniklé hry na závěr hodnotila pětičlenná porota složená ze zástupců MFF UK a Warhorse Studios. V rámci akce vzniklo celkem 26 her, a jak to u jamů bývá zvykem, výtvory byly skutečně rozmanité: od simulátoru rutiny hotelového recepčního (dopujte se kávou, jinak usnete), simulátoru malé potřeby (zahrajte si na impresionistu na vrcholku hory) nebo herního enginu (optimalizujte hráči průchod hrou) přes kreslící turnaje a netradiční platformery až po hry simulující práci doktorů v 19. století.

Hry vytvořené během GDS Game Jam 2018


Za vítěznou zvolila porota hru Social Challenge od Filipa Hauptfleische, která hráči zprostředkovává pocity člověka trpícího sociálními úzkostmi.

Vítězná hra Social Challenge


Organizaci GDS Game Jamu podpořila Evropská unie v rámci projektu „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ vedeným pod číslem CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362. Záštitu a věcné ceny poskytla firma Warhorse Studios.

Pokud vás blíže zajímá, co je možné vytvořit za 48 hodin, stáhněte si launcher her.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.