Peter Černo: IT expert nesmí zaspat

Peter Černo: IT expert nesmí zaspat

Informatika / rozhovor

Peter Černo je absolventem Matfyzu a také jedním z těch, kteří hned po škole získali práci v Googlu. Pro švýcarskou pobočku pracuje na plný úvazek od roku 2015. Letos v říjnu zavítal na pár dní do Prahy, a tak jsem využila příležitosti a zeptala se, kudy vedla jeho cesta do firmy, která se dlouhodobě řadí mezi nejatraktivnější a nejvíc progresivní zaměstnavatele.

Petere, jak jste se tedy do Googlu dostal?

Ještě během doktorského studia na MFF UK mě do Googlu doporučil můj dlouholetý kamarád, který tam už pracoval na plný úvazek. Po dvou telefonních pohovorech jsem se v druhé půlce roku 2014 dostal na pětiměsíční stáž do pobočky v Curychu. Během stáže jsem požádal o transfer na plný úvazek a po dalším kolečku pohovorů jsem dostal nabídku. Nastoupil jsem po doktorátu v květnu 2015 na pozici softwarového inženýra.

Co vás oslovilo? Renomé firmy, práce v zahraničí, dobrý plat…?

Spousta mých kamarádů, se kterými jsem během střední školy řešil matematické a programátorské soutěže, se do Googlu či Facebooku přede mnou dostala. Právě to mě pak motivovalo k tomu, abych to zkusil také. Zároveň jsem vždy rád řešil náročné technické problémy a lákala mě představa, že budu potkávat zajímavé lidi, špičky svého oboru, a stanu se součástí „nejvyšší ligy“ v rámci IT. A samozřejmě mě oslovil i vysoký plat a benefity.

Jak moc obtížně si našinec zvyká v cizině?

Myslím, že se to liší člověk od člověka. Svou roli hrají také okolnosti, které migraci umožní. V mém případě to bylo výrazně jednodušší proto, že jsem měl zajištěnou práci. Zajímavé byly i relokační benefity ze strany Googlu. V Curychu navíc žije velká komunita Čechů a Slováků, takže se tu člověk cítí jako doma. Jediným problémem je jazyk. V Googlu je jednacím jazykem angličtina, ale většina ostatních firem vyžaduje místní jazyk, což je v Curychu němčina.

Co vám Matfyz pro tuto práci dal a co naopak ne? Co si musí člověk vybojovat sám?

Myslím, že Matfyz byl pro mne úplně zásadní, protože mě naučil logicky myslet a řešit náročné matematické a programátorské problémy. Všeobecně lidi z Matfyzu mají v Googlu skvělý „track record“, což svědčí o vysoké kvalitě studia.

Já sám jsem se na fakultě věnoval teoretické informatice, zejm. diskrétní matematice, formálním jazykům, výpočtové složitosti, vyčíslitelnosti atp. To jsou na jedné straně velmi zajímavé oblasti, na druhé straně jsem se potom některé praktické programátorské dovednosti musel doučit sám. Pomohly mi programátorské soutěže, jako TopCoder, nebo různé on-line kurzy na Coursera, edX nebo Udacity. Plusem bylo i to, že jsem během studia pracoval na částečný úvazek ve velmi zajímavé pražské IT firmě.

Na čem v Curychu aktuálně pracujete?

Momentálně pracuji na Google Search Quality, což znamená, že se snažím vylepšovat kvalitu výsledků na Google Search. Je to velmi zajímavý a náročný problém, což je pro mě velká výzva a zároveň něco, co mě baví a motivuje.

Vnímáte svou současnou práci jako to pravé, nebo spíše jako přestupní místo?

Baví mě zajímavé a technicky náročné problémy, jejichž vyřešením dokážu pomoci spoustě uživatelů. Na druhém místě je skvělý tým, tedy kolegové, s nimiž si rozumím a kteří mě dokáží obohatit. Teprve pak až jsou pro mě důležité peníze a benefity. Momentálně jsem naprosto spokojený po všech stránkách. Myslím, že uvažuji podobně jako Paul Buchheit, tvůrce Gmailu, který na tohle téma nedávno hovořil na blogu Triplebyte.

Pro některé mladé lidi není představa, že by měli studovat matematiku či informatiku na Matfyzu, dost sexy. Co byste jim vzkázal?

IT je velmi dynamický obor, proto je třeba na sobě neustále pracovat a vzdělávat se. Člověk by se neměl bát ani relativně nesouvisejících oblastí. Já sám jsem nedávno dokončil kurz „Introduction to Biology - The Secret of Life“ na edX, který mne inspiroval k tomu, jak lze využít strojové učení a umělou inteligenci pro řešení různých náročných problémů, ať už v genetice či protein foldingu.

Je dobré přemýšlet nad tím, co bude důležité za pár let. V blízkém budoucnu se dá očekávat boom v oblasti robotiky - roboti budou stále běžnější součástí našeho života, podobně jako třeba autonomní létající auta a taxíky. V IT oboru prostě nesmíte nikdy usnout. Matfyz je v tomto ohledu dobrý základ, protože vás naučí nad takovými problémy uvažovat.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.