Jak si zapamatovat velká čísla

Jak si zapamatovat velká čísla

Matematika / článek

Čísla se na nás valí doslova ze všech stran, ať už jsou to čísla telefonní, hesla PIN, ceny zboží, zůstatky na účtech, výše daní, jízdní řády či data narození. Jak si delší číselný sled jednoduše zapamatovat?

Je známo, že netrénovaná lidská paměť při snaze zapamatovat si delší čísla selhává. Zkuste si třeba někdy rychle uložit do paměti cizí telefonní číslo, aniž byste si ho zapsali do mobilního telefonu. Člověk většinou v hlavě udrží nejvýše tak sedm čísel a často ani neví, jak na sebe navazují.

Paměťoví mistři na to jdou od lesa. Velice známou a účinnou technikou, která usnadní zapamatování, je nahrazení čísel symboly a následné vytvoření příběhu. Lidský mozek si totiž příběhy pamatuje mnohem lépe než abstraktní věci, jako jsou právě čísla nebo jména.

Na to si ale musíme nejprve vytvořit určitý klíč, podle něhož čísla na symboly převedeme. Může vypadat třeba takto:

0: velikonoční kraslice; díra

1: informační technologie; budova

2: doprava

3: osoba ženského pohlaví

4: blesk; židle



5: újma na zdraví, vážná nemoc; smrt

6: kulturista; hasič

7: lampa; strom

8: šprt; policista

9: zbraň

Všimněte si, že u některých čísel mohou být hned dva symboly. Větší počet symbolů nám totiž umožní vystavit bohatší příběh. Čím více je pak příběh zajímavý a neobvyklý, tím více emocí v nás vyvolává. A právě toho chceme dosáhnout. Z neurologického hlediska se totiž do procesu zapamatování zapojí nejen centrum krátkodobé paměti hipokampus, ale i centrum emocí amygdala, a tím pádem se nám vzpomínka na příběh vryje hlouběji do paměti. Drtivá většina našich vzpomínek se pojí s nějakou emocí, ať už je to radost, smutek, strach či hněv. Proč tomu tak je? Je to jednoduché. Nezajímavé či stereotypní situace mozek prostě zapomene.

Při vytváření samotných příběhů jsou pak důležitá následující pravidla:

  1. Vkládat do příběhů symboly v pořadí výskytu v čísle, které si chceme zapamatovat.

    Např.: NEMOCNÝ POLICISTA = 58; POLICISTA mající ČERNÝ KAŠEL = 85

  2. Pokud potřebujeme v rámci zachování konzistence příběhu odkázat na určitý symbol, ale nechceme, abychom ho později při převodu zpět na čísla chybně identifikovali jako číslo, které tam být nemá, použijeme zájmeno místo podstatného jména.

    Např.: AUTO narazilo do STROMU a jeho řidič byl na místě MRTEV= 275 namísto AUTO narazilo do STROMU a řidič tohoto AUTA byl na místě MRTEV = 2725

  3. Příběh by měl na sebe plynule navazovat, nebojme se tak popustit uzdu své fantazii. Ideálním stavem je pak kauzální interakce. Proto je dobré rozdělit si čísla do jednotlivých úseků. Vyvarovat bychom se měli dlouhých krkolomných souvětí, ale zároveň i krátkých na sebe nenavazujících vět.

S touto znalostí se můžeme vrhnout do praxe. Zkusíme si zapamatovat prvních 15 číslic za desetinnou čárkou u matematické konstanty π. S různými říkankami se lze naučit 12 čísel následujících za desetinnou čárkou, my se to pokusíme překonat.

3,141 592 653 589 793

Příběh Pí by mohl znít následovně:

Mladá ŽENA si MOBILEM fotila selfie a aby měla lepší fotku, stoupla si na ŽIDLI. Ta se s ní ale překlopila a ona spadla z okna PANELÁKU dolů na chodník a ošklivě se při tom ZRANILA. Když to viděl OZBROJENÝ mladý zločinec, z kabelky jí vzal klíče a ukradl jí AUTO. Statečný HASIČ se mu snažil zabránit v odjezdu, a tak ho ZASTŘELIL. Ona ŽENA, která teď ležela ZRANĚNÁ na chodníku, byla POLICISTKOU. O to více ji mrzelo, že u sebe neměla služební ZBRAŇ, se kterou mohla onoho zločince zneškodnit. Mučilo jí to mysl, pak se jí ale pod pouliční LAMPOU zjevil Ježíš Kristus s ohnivým MEČEM a sdělil jí, že apokalypsa již brzy stihne zkažené lidstvo. To ŽENU uklidnilo.

Když pak příběh chceme převést zpátky na PÍ, začneme si nejprve vypisovat jednotlivé symboly z příběhu, který si nyní již pamatujeme: ŽENA, MOBIL, ŽIDLE, PANELÁK, ZRANĚNÁ, OZBROJENÝ, AUTO, HASIČ, ZASTŘELIL, ŽENA, ZRANĚNÁ, POLICISTKA, ZBRAŇ, LAMPA, MEČ, ŽENA

3,141 592 653 589 793

A takto jsme si dokázali jednoduše zapamatovat prvních 15 číslic desetinného rozvoje čísla pí.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.