Programátorská soutěž Kasiopea opět startuje

Programátorská soutěž Kasiopea opět startuje

Informatika / pozvánka

Středoškoláci už brzy poměří své programátorské síly. První kolo soutěže Kasiopea startuje ve středu 21. listopadu.

Kasiopea 2018
Kasiopea 2018

Kasiopea je soutěž určená pro všechny středoškoláky i mladší žáky, které baví programovat nebo mají chuť se to naučit. Letos se uskuteční už její čtvrtý ročník.

Soutěž má dvě kola. To první, kterého se soutěžící účastní z domova, začíná 21. listopadu a poběží necelé dva týdny. Nejméně třicet nejlepších postupuje do finále, které se na začátku příštího roku uskuteční v Praze.

Ve finálovém kole mají soutěžící na vyřešení úloh už jen pár hodin. Odměnou pro všechny finalisty je po skončení soutěže už tradičně pizza a doprovodný program. Na ty nejlepší navíc čekají lákavé ceny. V minulých ročnících bylo možné vyhrát například ukulele, ovladač na Xbox, klávesnici nebo třeba dron.

Soutěž organizují dobrovolníci z řad studentů Matfyzu, kteří chtějí šířit své nadšení pro programování a řešení problémů.

Úlohy mohou vypadat třeba takto: Chtěli bychom zapsat nějaké číslo pouze pomocí znaků 1, +, *, (). Například 6 můžeme zapsat jako (1+1)*(1+1+1). Jak můžeme zapsat třeba 87805625 tak, abychom použili maximálně 300 znaků? Napiš program, který zadané číslo tímto způsobem zapíše (úloha se objevila v loňském finále, celé zadání je zde).

Víš, jak úlohu řešit? Nebo nevíš, ale zaujala tě? Zaregistruj se na našich stránkách. Kasiopea je i na Facebooku.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.