Mezi námi: Kosmos, nebo mikrosvět?

Mezi námi: Kosmos, nebo mikrosvět?

Fakulta / anketa

Nová otázka ankety Mezi námi patří Terezii Pávkové, vedoucí sekretariátu MFF UK. Respondentku v minulém díle vybral doc. Oldřich Semerák.

Terezie Pávková
Terezie Pávková

Cítíš se lépe v konečném, nebo nekonečném vesmíru? Kdybys měla tu možnost, vydala by ses raději na výlet do dalekého kosmu, nebo hluboko do mikrosvěta? (Nebo na Karlov?)

Obklopena po léta učenci, přijímám uctivě jejich výroky o nekonečnosti a rozpínavosti vesmíru jako hotovou věc, aniž bych o tom sama nějak hluboce rozvažovala. Ona by to v mém případě byla marná ctižádost, schází mi nejen patřičné vzdělání, ale také schopnost chápat abstraktní pojmy. Popravdě odpovídám, že „nekonečno“ si neumím představit, tudíž subjektivně zřejmě vězím ve vesmíru konečném. Je to jaksi jistější. Ale když zalamuji hlavu k obloze plné hvězd, říkám si, jak je to nekonečně krásné…

Do dalekého kosmu bych se ovšem nejspíš nevydala. Trpěla bych úzkostí, že se mi nepodaří dostat v pořádku zpátky. Přesto z vrozené opatrnosti říkám „nejspíš“, protože i když jsem o podobném výletu nikdy sny nespřádala, kdoví, co by se mnou reálná vyhlídka na takovou fantastickou cestu provedla.

Ještě obezřelejší bych byla s vycestováním do mikrosvěta. Hádám, že jako miniatura lidské bytosti bych rychle zemřela - možná i hrůzou z té ohromující podívané - takže na nějaké delší pozorování by čas nebyl. Ani v přestrojení za nepatrnou částečku hmoty by se mi asi nevedlo líp. Nemohu nevzpomenout na pronásledování a lapání Higgsova bosonu. Nebo namátkou třeba střevní bakterie – je sice velmi vlivná, ale to životní prostředí a účinkování v masovém kolektivu! Nebo paraziti a jejich neutuchající zápas s chemickým útlakem ze strany člověka! Pak je tu třeba ona životodárná vysoce specializovaná buňka, jejíž herecké ztvárnění Woody Allenem mě před lety hodně rozesmálo - jenže co ta musí všechno zvládnout a navíc často sklidí nevděk!

Milý Oldo, pokud to čteš, určitě se teď jemně usmíváš a říkáš si, jaká to jsem přízemní osoba. Vypadá to tak. Držím se na Zemi, pokouším se udržovat v solidních mezích své lidské rozměry, aby se nekontrolovaně nerozpínaly ani fatálně nezmenšovaly, přidržuji se známých míst i cest a jsem docela ráda, když vím, kde začínají a kde končí. S chutí si čtu Bradburyho Burácení hromu, prohlížím si barevné snímky z mikrosvěta v Malé galerii vědeckého obrazu, udiveně poslouchám na vědecké radě přednášky o čtvrté dimenzi. A bohatě využívám povinné možnosti vydávat se na Karlov, protože tam to znám a líbí se mi tam.


Terezie Pávková

Sekretariát, Matematicko-fyzikální fakulta, Univerzita Karlova


Otázka na doc. Jiřího Langera: Co považuješ za nejcennější na „duchu“ Matfyzu? > Odpověď



Další díly ankety:

Mezi námi: Existuje druhá strana černé díry?
Mezi námi: Dostane se UK v příštích pěti letech mezi stovku nejlepších světových univerzit?
Mezi námi: Bude někdy možné objektivně zhodnotit kvalitu výsledků vědecké práce?
Mezi námi: Co brání snadnějšímu přenosu výsledků z laboratoře do praxe?
Mezi námi: Jak lze nanokompozitní a nanostrukturované materiály využít v moderní medicíně?
Mezi námi: Co jsou micropillars a co nám prozradí jejich studium?
Mezi námi: Jak poslouchat, co vypravují krystaly?
Mezi námi: Jára Cimrman prohlásil, že budoucnost patří aluminiu. Není to spíš tak, že budoucnost patří magnéziu?
Mezi námi: Jak vzniká dobrý učitel fyziky?
Mezi námi: Co pohání kontinenty na Zemi? A čím je Venuše jiná?
Mezi námi: Jak pozná teoretický fyzik, zda výsledky jeho bádání jsou správné?
Mezi námi: V čem spočívá vědecká excelence MFF UK v matematice?
Mezi námi: Z čeho pramení výborná atmosféra ve vašem týmu doktorandů, postdoktorandů a mladých kolegů?
Mezi námi: Existuje podle Vašeho názoru období (nebo více období) v naší historii, které byste označil jako „zlatá doba české matematiky“ a proč?
Mezi námi: Co je to pravděpodobnost v přirozeném světě, co je to pravděpodobnost ve světě matematiky a jak spolu souvisejí?
Mezi námi: Matematici matematiku objevují, anebo tvoří?
Mezi námi: Existuje něco jako buňky na matematiku?
Mezi námi: Vysoká škola versus Akademie věd – které prostředí je pěstování vědy příznivěji nakloněno?
Mezi námi: Jsou matematika a hudba dvě strany jedné mince?
Mezi námi: Kolik kilogramů Matfyzu létá ve vesmíru?
Mezi námi: Kdo je pro mě matfyzák?

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.