Zápisky z Erasmu: Londýn, nezisková organizace Okénko II

Zápisky z Erasmu: Londýn, nezisková organizace Okénko II

Učitelství / fotogalerie / reportáž

Z minula již víte o Okénku a o tom, co jsem v něm dělal. Také jistě víte, že na Erasmu se dá cestovat a objevovat. Ale jak je to s dopravou, ubytováním, jídlem a dalšími věcmi potřebnými k životu v Londýně?

Kolo, které jsem si pořídil a jezdil na něm do školy i do práce (foto: archiv autora)
Kolo, které jsem si pořídil a jezdil na něm do školy i do práce (foto: archiv autora)

Ubytování

Pojedete-li kdykoliv do zahraničí, jako první věc jistě budete muset řešit bydlení. Existuje nespočet serverů, na kterých realitky nebo soukromé osoby nabízejí pokoje ve sdílených bytech. Můžete sáhnout po české ubytovací agentuře nebo kouknout na facebookové skupiny (Češi a Slováci v Londýně – inzerce a poradenství; levné ubytování v Londýně aj.).

I Okénko nabízí možnost ubytování v anglických nebo smíšených rodinách, se kterými je organizace dlouhodobě v kontaktu. Bydlení v rodině je zpravidla nejlevnější, a dokonce si můžete i něco přivydělat hlídáním dětí (spíše pro holky). Na druhou stranu, proč si nezkusit najít něco na vlastní pěst? Bydlet můžete i s cizinci a vypilujete si angličtinu. A to nejdůležitější: za pokoj zaplatíte v rozmezí 350 £ - 650 £ měsíčně v závislosti na lokaci a dalších parametrech, přičemž stipendium činí 520 £ na 30 dní.

Doprava, jídlo, služby

Londýn je bezpochyby jednou z nejdražších destinací, co se dopravy týče. Výrazně doporučuji pořídit si kartu Oyster, díky níž výrazně ušetříte. Za jednu jízdu metrem zde pak zaplatíte od 50 Kč (1,8 £) do 100 Kč (3,3 £) v závislosti na tom, kolik dopravních zón cestou křižujete. Týdenní jízdenka po Londýně stojí 40 £ (zase záleží na zónách) a týdenní jízdenka na autobusy pak 22 £. Nevěšte hlavu, cestujete-li totiž na kratší vzdálenosti, stačí jet autobusem s možností hodinového přestupu za 1,5 £. Autobusy jsou však kvůli husté dopravě často zpožděny a místo plánovaných 50 minut jedete třeba hodinu a půl. A konečně, plánujete-li během dne cestovat častěji, s kartou Oyster se vám denní jízdné zastaví na 8 £. Další variantou je pořídit si kolo z bazaru (okolo 50 £), k němu zámek (aspoň za 20 £) a dopravovat se vlastními silami. Investice se vám za dva týdny ježdění vrátí.

Jídlo nakoupíte v některých obchodech za podobné (někdy i menší) částky jako v ČR. Nejlevnější je dle mého Lidl. Narazíte samozřejmě i na obchody, kde si výrazně připlatíte (např. M&S). Znatelně dráž než u nás vyjde stravování v restauracích, kde za oběd či večeři dáte okolo 12 £ a za pivo nejméně 4 £ (někdy i 7 £). Za kávu v kavárně zaplatíte 2,5 £. Ohledně cen služeb toho moc nevím, kadeřnictví ani jiné služby jsem moc nevyužíval.

Práce

Lekli jste se cen? Já na začátku taky, ale zanedlouho zjistíte, že se stipendiem a prací na zkrácený úvazek (se stáží lze zvládnout okolo 15 hod/týdně) zde v pohodě vyžijete a zbyde vám i na výlety. Stačí jen přijet, domluvit si schůzku v Job office, kde zažádáte o NIN (National Insurance Number) a založíte si účet (krátkodobě doporučuji Revolut). S NIN a účtem už můžete hledat práci a věřte, že je jí v Londýně dostatek. Navíc minimální mzda je 7,5 £, za doučování si zde vyděláte i 12 £/hod (výhoda, když umíte anglicky učit), za hlídání dětí okolo 10 £/hod. A pokud se obáváte, že v angličtině nejste dost zběhlí, můžete začít jako kitchen assistant (pomocník v kuchyni – umývání nádobí aj.) nebo zahradník a za hodinu si vydělat 8 £. Dodám, že při výplatě na ruku NIN a účet nepotřebujete, ale takovou práci je třeba hledat a mít štěstí.

Na závěr nutno zmínit, že v Okénku přijímají zpravidla na pět měsíců (září-leden a únor-červen). Já u nich byl dva a půl měsíce a jen co jsem se rozkoukal, jsem zase zpátky. O možnosti vyjet na stáž jsem se dozvěděl až v lednu, nejen proto jsem měl stáž zkrácenou. A co jsem si ze stáže odnesl? To se dozvíte ve třetím, posledním zápisku z Erasmu.


Předchozí díl:

Zápisky z Erasmu: Londýn, nezisková organizace Okénko I

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.