Matfyzák vyvíjí český Photoshop

Matfyzák vyvíjí český Photoshop

Informatika / rozhovor

Od roku 2013 pracuje na vývoji grafického editoru Photopea, bezplatného online programu, který začíná úspěšně konkurovat Photoshopu. Řeč je o absolventovi Matfyzu Ivanu Kuckirovi. Jeho aplikace má měsíčně už 300 tisíc uživatelů. „Hlavní myšlenkou je odstranit hranice mezi grafickými formáty a nabídnout pokročilé funkce dostupné pro každého,“ říká o projektu jeho autor.

Můžete nám projekt Photopea stručně představit? Co všechno uživatelům nabízí?

Je to pokročilý grafický editor, který funguje v prohlížeči na adrese www.Photopea.com. Program podporuje spoustu grafických formátů a má i pokročilé funkce (např. inpainting a detekci popředí/pozadí), které jsou jinak pouze v komerčních editorech. Dovolím si říci, že je to dnes nejlepší grafický editor zdarma. Měl by to být „švýcarský nůž“ na grafiku, během několika vteřin můžete např. vytáhnout obrázky z PDF dokumentu či přidat snímek do GIF animace.

Jaké výhody má oproti Photoshopu, kromě toho, že je zdarma?

Co se týče funkcí, má Photopea velmi dobrou podporu formátů Sketch, SVG a PDF (které Photoshop neumí) a umí převádět mezi nimi. Pro některé funkce mám lepší algoritmy, takže jsou rychlejší než ve Photoshopu (např. filtr Medián).

Co se týče dostupnosti, lze Photopeu spustit na Linuxu, Chrome OS, Androidu či iOS, pro které dnes Photoshop není dostupný. Photopea se většinou spustí do vteřiny, na rozdíl od Photoshopu nebo Gimpu, které se spouští mnohem déle. Nečekají vás komplikace s instalací či aktualizacemi, jelikož se vše spouští v prohlížeči.

Zaujal mě název – Photopea. Jakou má historii?

Chtěl jsem složit název ze skutečných slov a zároveň mít stránky NázevProgramu.com. Téměř všechny domény byly obsazené, zbylo jen pár názvů, mezi nimi i hrášek - anglicky „pea”. Takže z toho nakonec vznikla PhotoPea.com.

Photopeu jste vyvíjel při studiu na vysoké škole. Jak to šlo skloubit dohromady?

Svůj editor jsem celou dobu vnímal jako koníček, a na ty si člověk vždy najde čas. Někdy jsem na programu dělal celý víkend, jindy jsem na něj zase několik měsíců nesáhl. Znám lidi, kteří při studiu chodili do práce, to je podle mě ještě náročnější.

Není to tak dlouho, co jste ukončil studium na Matfyzu. Jak byste při zpětném pohledu zhodnotil dobu strávenou na vysoké škole? Nestýská se vám?

Studium na MFF vnímám jako velmi přínosné, vzpomínám na něj pozitivně, ačkoli pro mě bylo nesmírně náročné. Myslím, že doba studia na mě měla obrovský dopad, jak ohledně znalostí, tak co se týká vztahu k sobě samému. A samozřejmě, že se mi někdy stýská.

Dlouho jste pracoval ve Flashi. Dnes je tento programovací jazyk na ústupu. Proč?

Programovací jazyky a softwarové platformy přicházejí a odcházejí, podobně jako přirozené jazyky. Problémem Flashe bylo, že jej spravovala jedna firma, která sama rozhodovala, kde a jak vaše programy poběží, a všichni na ní byli závislí. Jakmile se objevily nové nástroje a standardy, co umí to samé, a jsou „svobodné”, nebyl už důvod používat Flash. Když mám programovat, platforma a jazyk pro mě nejsou až tak podstatné a odchod Flashe mi nijak nevadí.

Jaké máte další koníčky kromě počítačů? U čeho se nejlépe odreagujete?

Hraji na kytaru a rád jezdím na bruslích. Občas zkouším nové sporty. Mám rád i „klasické věci“ - videohry, filmy, seriály. Drtivá většina mých koníčků však vždy souvisela s počítači a programováním.

Co zamýšlíte s Photopeou dál? Nebudete kolem sebe pomalu budovat tým?

Ano, chci sestavit tým, který by mi s prací na editoru pomáhal. Výnosy mi to však zatím bohužel neumožňují. Také nevím, jak budu zvládat organizaci týmu, snad se to naučím. Rád bych, aby se Photopea stala výdělečnou a umožnila mi získat prostředky nejen na její rozvoj, ale třeba i na nějaké další softwarové projekty.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.