Attentat 1942 získal nominaci na „herního Oscara“

Attentat 1942 získal nominaci na „herního Oscara“

Informatika / článek

Počítačová hra Attentat 1942, na jejímž vývoji se podíleli vědci z Matfyzu, postoupila do finále jedné z nejprestižnějších soutěží herního průmyslu. V rámci přehlídky Independent Games Festival (IGF) se spolu s dalšími pěti hrami z celého světa uchází o vítězství v kategorii nejlepší příběh. Vyhlášení výsledků proběhne 21. března v San Francisku.

„Je to fantastický úspěch, ve který jsme ani nedoufali,“ říká Vít Šisler z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, vedoucí projektu a hlavní designér hry. „Nominace ukazuje, že počítačové hry mohou být skvělým médiem pro vyprávění závažných příběhů.”

Nominace na IGF je sen, je to jako být nominován na Oscara nebo Zlatou palmu v Cannes. Mám radost, že se na IGF objevila hra z českého univerzitního prostředí, kde se herní obory teprve formují,“ doplňuje Jakub Gemrot z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, vedoucí programátor hry.

Attentat 1942 vypráví příběhy z období protektorátu z perspektivy lidí, kteří okupaci zažili. Hra, která slouží také jako výukový materiál, je založena na filmových rozhovorech, interaktivních komiksech a autentických záběrech. Postavy a jejich příběhy jsou fiktivní, ale vycházejí z historického výzkumu a dobových svědectví. „Za každou postavou, epizodou, osobním dokumentem nebo předmětem v příběhu stojí podrobné studium zdrojů a dobových materiálů,” uvádí Marie Černá z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Hra Attentat 1942 vychází z původní hry Československo 38–89: Atentát, která již získala řadu ocenění doma i v zahraničí. Na jejím vzniku se podílel tým odborníků z Filozofické a Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Vývoj hry finančně podpořilo Ministerstvo kultury ČR a Technologická agentura ČR. Zisky z jejího prodeje putují na podporu vědy a výzkumu.


Mohlo by vás zajímat:

Attentat 1942 vyšel na Steamu
Československo 38–89: Herní debut 2015
Ve výukových hrách je budoucnost, říká vývojář

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.