Studenti matematiky uspěli v Ostravě

Studenti matematiky uspěli v Ostravě

Matematika / reportáž

Studenti vysokých škol se utkali začátkem dubna na půdě Ostravské univerzity v mezinárodní matematické soutěži Vojtěch Jarník Mathematical International Competition. Mezi úspěšnými řešiteli byli také studenti MFF UK.

Ze soutěže Vojtěch Jarník Mathematical International Competition
Ze soutěže Vojtěch Jarník Mathematical International Competition

Do soutěže, která je nejstarší svého druhu v Evropské unii, se letos přihlásili vysokoškolští studenti matematiky a příbuzných oborů ze šestnácti zemí. Jejich úkolem bylo v časovém limitu čtyř hodin vyřešit čtyři matematické úlohy. Soutěž je mezinárodní a konkurence byla jako každoročně velká.

Letošního dvacátého čtvrtého ročníku se zúčastnilo více než 150 studentů, kteří přijeli z 32 univerzit celé Evropy. Na předních pozicích Kategorie I, která je určena studentům prvních a druhých ročníků bakalářských programů, i Kategorie II pro starší studenty se umístili zástupci MFF UK.

Kategorie I:

2. místo Štěpán Šimsa, 1. ročník bakalářského oboru Obecná informatika,

9. místo Ondřej Bartoš, 2. ročník bakalářského oboru Obecná matematika.

Kategorie II:

2. místo Miroslav Olšák, 1. ročník magisterského oboru Matematické struktury,

11. místo Josef Tkadlec, 2. ročník magisterského oboru Matematické struktury.

Zadání příkladů si můžete prohlédnout zde a třeba si i vyzkoušet, zda byste při jejich řešení uspěli.

Soutěži předcházela přednáška The Magic of Numbers: From Great Discoveries to Applications, kterou vedl prof. Michal Křížek. Hovořil o zajímavostech z oboru přirozených čísel a o jejich aplikaci v teorii grafů, geometrii, kryptografii nebo zpracování obrazu.

Všem studentům, kteří se soutěže zúčastnili, gratulujeme.

Kompletní výsledky najdete na stránkách soutěže.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.