Nejlepším špiónem v IT je matfyzák

Nejlepším špiónem v IT je matfyzák

Informatika / fotogalerie / článek

Adam Blažek, absolvent Teoretické informatiky a čerstvý doktorand, se stal absolutním vítězem prestižní soutěže IT SPY.

Nástroj pro prohledávání videa Sketch-based Video Browser
Nástroj pro prohledávání videa Sketch-based Video Browser

V refektáři MFF UK na Malostranském náměstí byly ve středu 7. prosince slavnostně vyhlášeny výsledky soutěže o nejlepší studentskou práci v IT. Z celkového počtu 1 900 diplomových prací, které do soutěže nominovali ambasadoři fakult českých a slovenských univerzit, bylo nejprve na konci října vybráno devět finalistů, a z nich pak absolutní vítěz. Tím se stal absolvent Matfyzu a nynější doktorand Adam Blažek, který ve své práci navrhl algoritmus pro efektivní vyhledávání ve videích.

Práce vznikala pod vedením dr. Jakuba Lokoče z Katedry softwarového inženýrství. Vítězný algoritmus dokáže na základě klíčových slov anebo jednoduché barevné skici vyhledávat v mnohahodinových videích a téměř okamžitě rozpoznat libovolnou konkrétní scénu. Nástroj v sobě kombinuje řadu technik z oblasti databází, podobnostního hledaní, počítačového vidění a strojového učení. Využívat jej mohou jak amatéři na běžném PC, tak profesionálové z řad filmařů či videoeditorů.

„Výsledky práce Adama Blažka byly publikovány na řadě prestižních mezinárodních konferencí. Kvalitu použitých metod i vyhledávacího nástroje navíc prověřila prestižní soutěž Video Browser Showdown, kde projekt dvakrát získal první místo,“ dodává k úspěchu prof. Jaroslav Pokorný, ambasador IT SPY na MFF UK.

Kromě 1 000 EUR odměny za absolutní vítězství si práce vysloužila i Cenu odborných novinářů.

Podrobnosti k projektu přináší v krátkém rozhovoru sám oceněný.


Ve své diplomové práci jste navrhl nástroj pro prohledávání videa Sketch-based Video Browser. Co pro vás bylo při jeho tvorbě nejobtížnější?

Nejobtížnější pro mě byla samotná implementace, respektive odstranění několika opravdu záludných programátorských chyb, a to jsem za některé ani nemohl. Kdo někdy pracoval s Win32 API, ví, o čem mluvím.

Jaké zkušenosti vám účast a vítězství v soutěži IT SPY přinesly?

O nástroji jsem již dříve mluvil před odborným publikem na mezinárodní konferenci, ale asi jsem nikdy nebyl pod takovým drobnohledem jako v IT SPY. Nejvíc mě však obohatilo setkání s dalšími kolegy ve finále. Všechny finálové práce byly velmi kvalitní a jsem rád, že jsem mohl poznat jejich autory.

Chystáte se nástroj nějak dále rozvíjet?

Rád bych rozvoj nástroje předal schopnému následníkovi. Můj zájem se posouvá do jiných oblastí, takže sám na pokračování práce nemám čas. Myslím si však, že by byla škoda, aby celý projekt skončil v mém, respektive univerzitním šuplíku.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.