Den firem pro matematiku a informatiku 2016

Den firem pro matematiku a informatiku 2016

Matematika / Informatika / fotogalerie / článek

Studenti a absolventi matematických a informatických oborů se v úterý 15. listopadu na Matfyzu setkali se zástupci firem.

Malostranský Den firem pro matematiku a informatiku (DFMI) sice letos proběhl už v první polovině listopadu, na návštěvnosti mu však dřívější termín neubral. Podle odhadů se na něm s možnými zaměstnavateli potkalo okolo 400 studentů a absolventů nejen Matfyzu, ale například také VŠE nebo ČVUT. Z řad firem na akci přijelo kromě partnerů fakulty a staronových účastníků i několik nováčků (IceWarp, Datlowe, Natek, Billigence Europe, Česká televize).

Přínosnost akce potvrdil David Karal ze společnosti Accenture: „Jako kovanému matfyzákovi mi bylo nesmírnou ctí, že jsem se akce mohl znovu zúčastnit, tentokrát už jako zástupce firem, a matfyzáckým studentům představit naši společnost. Sám jsem zde před dvěma lety získal svou první práci. Nyní pracuji jako senior analytik. Komunikuji s klienty, shromažďuji jejich požadavky a připravuji podklady pro software developery.“

Návštěvníci si mohli osobně pohovořit se zástupci firem a probrat s nimi možnosti uplatnění, požadavky na uchazeče i svá očekávání. Firmy se zase mimo jiné snažily studenty zaujmout pestrou nabídkou pracovních pozic a řadou zajímavých soutěží, šifer a kvízů. „Právě dokončuji studia a rád bych si zde udělal představu o nabídce práce, případně rovnou navázal kontakt s některou z firem, jichž je tu opravdu hodně. U jedné ze společností, která mě zaujala, jsem proto vyplnil dotazník a budu čekat, zda se mi ozvou,“ upřesnil svou motivaci k návštěvě DFMI jeden ze studentů matematiky na Matfyzu.

Že mají matfyzáci oproti ostatním uchazečům na pracovním trhu výhodu, potvrdil Jan Štěpánek, absolvent fakulty a zástupce společnosti Good Data: „Je toho hodně, co se student, alespoň ještě v době mého studia, o praxi nedozvěděl. Myslím, že řada nástrojů, které se používají ve firmách, jsou studentům poměrně neznámé. Matfyz mě však rozhodně naučil abstraktnímu myšlení a dal mi slušné základy v programování. Náš produkt je postavený na matematické teorii, matfyzáci proto mají výhodu, jelikož chápou a dokáží si představit struktury, s nimiž v naší firmě pracujeme. Jde jim to snáz než lidem, kteří se s informatikou setkávají pouze v praxi.“

Podle ohlasů se letošní akce povedla a obě skupiny účastníků z ní odcházely spokojené. Protože je kapacita prostoru v Malostranské budově omezená, řada firem projevila už nyní zájem o účast na dalším DFMI. Ten se bude konat na jaře a proběhne opět ve spolupráci se studentským spolkem Matfyzák a portálem Career Market.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.