Matfyz obohatí expozice Světa techniky

Matfyz obohatí expozice Světa techniky

Fakulta / článek

Dalším oficiálním partnerem Matematicko-fyzikální fakulty UK se stal ostravský Svět techniky. Program i expozice vítkovického vědecko-technického centra v dohledné době obohatí inspirativní matfyzácké novinky.

Ředitel Světa techniky Jakub Švrček podepisuje memorandum o partnerství (foto: Svět techniky)
Ředitel Světa techniky Jakub Švrček podepisuje memorandum o partnerství (foto: Svět techniky)

Slavnostního podpisu memoranda o partnerství se v Ostravě na sklonku května zúčastnili zástupci obou institucí. Za Matfyz podepsal memorandum oficiálně už dříve v Praze děkan prof. Jan Kratochvíl. Při té příležitosti shrnul očekávání spojená s užší spoluprací Matfyzu a Světa techniky proděkan pro PRopagaci dr. Martin Vlach: „Konkrétně toto partnerství má z hlediska fakulty několik rozměrů. Především umožňuje do značné míry překlenout propast mezi Prahou a důležitým severomoravským regionem. Věříme, že budeme díky Světu techniky blíže potenciálním studentům v tomto kraji. Zároveň se tím rozvíjí snaha Matfyzu o systematickou spolupráci s paletou institucí popularizujících vědu. A konečně se otevírá možnost uplatnění zajímavých popularizačních nápadů, pro jejichž realizaci nemá fakulta dostatek kapacit.“

Prvním krokem v naznačeném směru je příprava vědecké show, která by měla do Světa techniky dorazit v průběhu podzimu. Už v loňském roce tu s úspěchem proběhlo představení popularizační knihy Rande s Fyzikou. Tentokrát budou v centru zájmu autorů i realizátorů především efektní fyzikální či matematické experimenty, samozřejmě doplněné o přesný výklad demonstrovaných jevů.

Kooperace se bude postupně prohlubovat, v úvahu přicházejí nové exponáty ideově navržené Matfyzem. „Věřím, že spolupráce na bázi partnerství obohatí naše expozice i program. Stejně tak jsem přesvědčen, že se pražští autoři při přípravě všech programů i exponátů nechají inspirovat zdejším geniem loci. Význam vědecko-technických center pro výchovu nejmladší generace směrem k technickým a exaktním oborům je nepochybný a podle mého názoru v poslední době vzrůstá. Myslím, že tento fakt potvrzuje i právě uzavřené partnerství,“ shrnul ředitel Světa techniky Jakub Švrček. V dlouhodobějším horizontu přicházejí v úvahu různé grantové projekty nebo sdílení zahraničních partnerů.

Oboustranná spolupráce se promítne také do programu Fakultních škol, který Matfyz spustil na konci listopadu loňského roku. V ostravském regionu se jako první zapojilo Wichterlovo gymnázium, další školy by se měly přidat v dohledné době. Svět techniky přislíbil podporu této snaze a umožní setkávání zástupců všech zúčastněných institucí.

Memorandum o partnerství vytváří v obecné rovině velmi stabilní základ dlouhodobé institucionální spolupráce. Počet fakultních partnerů ve všech kategoriích programu se po zhruba roce a půl jeho trvání přibližuje dvacítce.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.